Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartására vonatkozó amerikai kérést

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartására vonatkozó amerikai kérést

Gibraltár brit terület kormányzata visszautasította az Egyesült Államok kérését, hogy tartsa vissza a területi vizei elhagyására készülő iráni tartályhajót, amely várhatóan vasárnap este távozik a brit tengerentúli terület kikötőjéből.

Gibraltár döntését azzal indokolta, hogy az amerikai szankciókat nem lehet az Európai Unió területén alkalmazni.

– áll a gibraltári hatóságok által kiadott közleményben. Washington a megállított kőolajszállító hajó lefoglalását követeli, amiért az megsértette az Irán elleni amerikai szankciókat.

Hírdetés

A közlemény szerint ezalatt az Egyesült Államok több kérvényt is benyújtott azzal kapcsolatban, hogy ne engedjék távozni a tartályhajót, és az amerikai igazságügy-minisztérium lefoglalási parancsot adott ki a hajó ellen az Irán elleni amerikai szankciók alapján.

Az eddig panamai zászló alatt hajózó kőolajszállító Adrian Darya-1 néven hajózik tovább iráni zászló alatt. Az iráni haditengerészet közölte, hogy szükség esetén kész kíséretet adni az Adrian Darya-1 mellé.

A panamai hatóságok júliusban jelentették be, hogy törölték a lajstromból a hajót, miután olyan értesítést kaptak, hogy a hajó terrorizmus finanszírozásában vett részt vagy azzal állt kapcsolatban.

A Grace-1 megállítását követően Teherán az Arab(Perzsa)-öbölben elkobzott egy brit kőolajszállító hajót, tovább növelve a létfontosságú nyersolajszállító útvonalon kialakult feszültséget. A Stena Impero nevű tanker továbbra is iráni őrizetben van.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »