GFG kérdése kilövési engedély Kiss Lászlóra?

Az úszószövetség nem engedi el a kezét, de lehet, hogy ez még kevés lesz a túléléshez. G. Fodor üzent.

Vészjósló üzenet jelent meg Kiss László ügyében a kormányközeli 888.hu heccportálon. G. Fodor Gábor, a kormányzat fő agytrösztjét jelentő Századvég stratégiai igazgatója, egyben a 888.hu főszerkesztője szerda kora délután egyetlen kérdést tett fel a szájt egyik posztjában. Ha az olvasó átverekedi magát a kormányzati hirdetések tömegén, ezzel a GFG által jegyzett mondattal szembesülhet:

„Te elvinnéd a kislányodat Kiss Lászlóhoz úszni?”

A bizonyos ügyekben egyébként meglehetősen önjáró stratégiai igazgató rendszeresen tesz egymondatos politikai kinyilatkoztatást az irányítása alatt álló portálon, és ezek persze nem feltétlenül tükrözik a kormány álláspontját. Ismeretes például, hogy a Fidesz háza táján sem aratott osztatlan sikert, amikor a 888.hu Tóbiás József felesége, Rába Tímea korábbi meztelen fotóit tette közzé, meglehetősen alpári írást mellékelve hozzá. Ezért később G. Fodor Gábor bocsánatot is kért.

Hírdetés

Mindenesetre az is tény, hogy a kormányzat vagy kormányhoz közeli döntéshozók részéről ez az első értékelhető reakció, mióta a Magyar Úszó Szövetség kapitányának évtizedekkel ezelőtti nemierőszak-botránya ellehetetlenüléssel fenyegeti a vb-re és a közelgő olimpiára készülő magyar úszószövetséget.

Ez a reakció pedig elég határozott üzenetként értékelhető.

Persze ez mindaddig csupán a hidegháború kremlinológiájára emlékeztető spekuláció, amíg a kormányzat részéről nem születik hivatalos állásfoglalás abban az ügyben, amely miatt egyre tarthatatlanabbá válik a Kiss László melletti korábbi kiállás.

Addig is, amíg ez megtörténik, összefoglaljuk, mik a botrányos ügy főbb fejleményei:

Bár Kiss Lászlóról uszodai berkekben állítólag sokan tudták, hogy nemi erőszak miatt ült börtönben évtizedekkel ezelőtt, a Privátkopó.hu és a Fullánk.com kedden olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyekben részletezik a bűncselekmény elkövetését. Az 1962. február 17-én kihirdetett ítélet indokolása szerint a Ferencvárosi TC három tehetséges úszója – L. László, V. Lajos és a 21 éves Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel, akinek megtetszett V. Lajos. Két nappal később L. a lányt V. – a sportuszoda területén lévő – lakásába csalta azzal, hogy ő is ott lakik, és megmutatja neki az ingatlant – írták, hozzátéve: a férfi csókolózni próbált a nővel, majd tiltakozására kijelentette, közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg az meg nem történik. Dulakodni kezdtek, ekkor megérkezett V. Lajos és Kiss László, akiket L. beengedett. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték, majd mindhárman erőszakosan közösültek vele. Kiss Lászlót tettéért első fokon öt év, másodfokon három év letöltendőt kapott, a nagyfai fegyintézetben töltötte büntetését. Érdekes módon azonban jóval előbb kijöhetett. Az MNO információja szerint Kiss egy, a politikával jó kapcsolatot ápoló pártfogónak köszönhette, hogy a kiszabott három év helyett egy év nyolc hónap után szabadult. A Fullánk.com abban az időben ismert olimpikonról ír, aki segített Kissnek a korábbi szabadulásban. Kedden Kiss a Nolnak azt nyilatkozta, soha nem tudott túllépni a történteken, a magyar úszósport azonban igen, és mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltotta el attól, hogy gyerekekkel foglalkozzon, kapott egy új esélyt. Gyárfás Tamás szerda reggel a TV2 Mokka című adásában megvédte a szövetségi kapitányt. Elmondta, hogy nem ítéli el Kisst, aki élt az élettől kapott új eséllyel, és magas szinten bizonyított edzőként és szövetségi kapitányként. Ezt a véleményt osztotta a magyar úszószövetség is, mely szerda délelőtt ült össze Kiss László ügyében, és döntött arról, hogy Kiss folytathatja kapitányként. Szerda délutánra rendkívüli ülést hívott össze Százhalombatta képviselő-testülete is, amely arról volt hivatott dönteni, hogy alpolgármester maradhat-e a városban Kiss László. Közben szerdán tüntetést is meghirdettek a Facebookon: április 16-án a Hősök terén rendezik, célja, hogy Kiss Lászlót lemondásra bírják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »