Gergő odacsapott – hova?

Gergő odacsapott – hova?

Kérdéseimre postafordultával érkezzen válasz: Karácsony odacsapott a trükköző Miniszterelnökségnek

Tisztelt Miniszter Úr!

Birtokomba jutott az „egyes kultúrstratégiai intézkedésekról” szóló, 2019. decemberi keltezésű kormányzati előterjesztés, amelynek szövege azt a szándékot tükrözi, miszerint a kormány érdemben és radikálisan alakítaná át a kultúrafinanszírozás rendszerét. A javaslat megítélésem szerint egyszerre sérti a művészi és az önkormányzati autonómiát azzal, hogy a művészi szabadságot kiszolgáltatja a politikai kinevezetteknek.

Mivel a javaslat megengedhetetlen módon alakítaná át például a fővárosban működő színházak finanszírozását, a színházigazgatók státuszát, ezért ilyen javaslat a miniszterelnök úr által is megerősített módon érvényben lévő kormány-Budapest megállapodás szerint nem születhetett volna a Fővárosi Önkormányzattal történő egyeztetés nélkül. Ugyanakkor nem csak ez az egyeztetés maradt el, hanem az érintettekkel, az előadóművészek képviselőivel sem történt semmiféle egyeztetés.

Az általam ismert kormányelőterjesztés szándékait, szövegét, az abban megfogalmazott javaslatokat súlyos károkozásnak tartom. Mivel azonban hivatalos tájékoztatást sem az érintettek, sem a városvezetés a kormánytól nem kapott, ezért kérem miniszter urat erősítse meg:

– készül-e a kormány a kultúrafinanszírozás átalakítására?
– igaz-e, hogy miniszteri „egyetértési jogot” vezetne be az állam által is finanszírozott színházigazgatók kinevezéséhez és a megbízatás „visszavonásához”?
– mikor kívánja a kormány az érintetteket tájékoztatni szándékairól?

Hírdetés

Mivel egyes hírek arról szólnak, hogy a javaslatot a kormány már a jövő héten az Országgyűlés elé kívánja terjeszteni, fontosnak tartom, hogy fenti kérdéseimre postafordultával érkezzen válasz.

Gulyás Gergely válasza Karácsony Gergely levelére

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Kormány megítélése szerint nem söpörhetőek szőnyeg alá és nem maradhatnak következmények nélkül a Katona József Színházban történtek. Nem csupán a szexuális zaklatás ténye az, amely mélyen elítélendő és elfogadhatatlan, de az is, hogy egy színház vezetése ezt egy éven keresztül eltitkolja és eltussolja anélkül és ahelyett, hogy azonnali hatállyal elbocsájtotta volna az elkövetőt.

A Kormány nem von el hatáskört a Fővárosi Önkormányzattól, de minden olyan törvényjavaslatot támogat, amely tiszta felelősségi és finanszírozási viszonyokat teremt. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott színházak működéséért kizárólag a Fővárosi Önkormányzatnak kell a felelősséget vállalnia, míg kormányzati támogatás esetén a közpénzek botrányoktól mentes elköltéséért csak akkor tudjuk a felelősséget viselni, ha a színházigazgató kinevezésére a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat közötti egyetértésben kerül sor.

Meggyőződésem, hogy Főpolgármester Úr a Kormányhoz hasonlóan elítéli a szexuális zaklatás valamennyi formáját, ezért értetlenül állok azelőtt, hogy az ügyben a Fővárosi Önkormányzat részéről a Katona József Színház esetében a mai napig nem került sor a szükséges konzekvenciák levonására. Ez is megerősíti a világos felelősségi viszonyok megteremtésének indokoltságát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »