Gépfegyveresek támadtak egy zsinagógára és egy kebabozóra Németországban, többen meghaltak

Gépfegyveresek támadtak egy zsinagógára és egy kebabozóra Németországban, többen meghaltak

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint többen meghaltak.

A támadást többen követték el, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A legfrissebb rendőri jelentések szerint egy embert elfogtak, de többen autóval menekülnek Lipcse felé.

A Bild szerint legalább két, sisakot, maszkot, golyóálló mellényt és terepszínű katonai ruhát viselő férfi kezdett el géppisztollyal, puskával és pisztollyal lövöldözni egy zsinagóga előtt. Ketten meghaltak, két embert lőtt sebekkel szállítottak kórházba. A Bild képein egy utcán fekvő, lefedett holttest látható. Több helyen töltényhüvelyek hevernek az utcán.

Az N-TV-nek egy szemtanú azt mondta: egy kebabosnál állt, amikor meglátta az egyik fegyverest. A támadó egy gránáthoz hasonló tárgyat dobott feléjük, ami az üzlet ajtaja előtt robbant, de károkat nem okozott (elképzelhető, hogy hanggránátról volt szó). A fegyveres ezután feléjük lőtt, a lövedék az ablaktáblán keresztül egy férfit talált el, aki a helyszínen meghalt.

Idén éppen a tegnapi és a mai napra esik a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, a jom kippur, azaz az engesztelés napja. A Spiegel szerint a fegyveresek a zsinagógába is be akartak jutni, ahol közel nyolcvanan voltak, de ez a szigorú biztonsági intézkedések miatt nem sikerült nekik.

Egy szemtanú arról beszélt, hogy az egyik fegyveres megpróbált bejutni a zsidó temetőbe is. Többször rálőtt puskával és gépkarabéllyal az ajtóra, majd több gránátot is dobott a temető bejáratához. A szemtanú elmondása szerint ekkor halt meg a másik áldozat, egy lány, aki a villamosmegálló felől érkezett ebbe az irányba.

Hírdetés

Az MDR videófelvételt is közölt arról, ahogy az egyik támadó lövöldöz.

A támadók többféle fegyvert használtak. Az egyiknél egy eredetileg csak riasztó patronok használatára alkalmas, feltehetően utólag átalakított PPSH géppisztoly is volt (ehhez hasonlót használtak a szovjet katonák a második világháborúban).

Halléban mindenkit felszólítottak, hogy maradjon otthon vagy húzódjon biztonságos helyre. Lezárták a vasúti pályaudvart, és minden elérhető rendőri erőt a városba vezényeltek.

A támadók Lipcse irányába menekültek el egy autóval. Üldözőbe vették őket a rendőrök.

A Bild azt írja, hogy a Halle és Lipcse között fekvő Wiedersdorfból is tűzpárbajról érkezett jelentés. A mentők egy vérző embert szállítottak el mentőhelikopterrel. A Bild úgy tudja: a sérült egy taxis, akinek a menekülő fegyveresek el akarták vinni az autóját. A településen egy nő is megsérült, akit mentőautóval szállítottak kórházba. Wiedersdorfot teljesen lezárta a rendőrség.

A Leipziger Volkszeitung azt írja: a fegyveresek a taxival menekültek tovább az A9-es autópályán és a B91-es úton Zeitz felé, de autójukkal karamboloztak. A rendőrség ekkor tudta elfogni egyiküket. Ketten továbbmenekültek.

(Index nyomán)


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »