Georg Spöttle: Abdeslam magyar hálózata

Már régóta gyanakodva figyeljük a migránsokat segítő civil szervezeteket. Ők támogatták 2015-ben az országunkon átvonuló illegális bevándorlók tömegeit és Soros György hű vazallusaiként most is ők hozzák át az emberáradatot a Földközi-tengeren. Nagyon érdekes, hogy ők támadják a legvehemensebben a migráció és a terrorizmus közti összefüggést.

Pedig több európai célpontot támadtak olyan terroristák, akiket az Iszlám Állam képzett ki, majd átdobták őket a migrációs hullámmal.

Ansbach, Párizs, Nizza, Brüsszel, Berlin, most meg Barcelona – hogy csak néhányat említsek. A francia hatóságok most magyar segítséggel vizsgálják Salah Abdeslam itteni kapcsolatait.

A francia állampolgárságú, Belgiumban élő terrorista, aki jelenleg egy magas biztonságú francia börtönben ül, tizenhárom terroristát vitt Magyarországról Nyugatra azzal a céllal, hogy ott merényleteket kövessenek el.
Közülük csak Abdeslam, valamint a migránsútvonalat feltérképező algériai Bilal C. és a belga Ayoub El Khazzani maradt életben.

A merényletekben 130 személy vesztette életét, csak a Bataclan klubban 89 szórakozó fiatalt gyilkoltak meg, a sérültek száma megközelítette a négyszázat.

Na de lássuk, hogy az eddigi adatok alapján miben is segítették a terroristákat a civilek. Egyiküknek, Bilal C.-nek adtak egy feltöltős mobiltelefont, amelynek segítségével a férfi tarthatta a kapcsolatot Abdelhamid Abaouddal, a merényletek kitervelőjével. Bilal C.-t, Abdelhamid Abaoudot és Ayoub El Khazzanit egy segélyszervezet munkatársai kísérték el egy IX. kerületi szállodába, ahol néhány napot töltöttek, mielőtt továbbindultak nyugat felé. A Magyar Idők augusztus 14-i száma részletesen beszámolt a terroristák eddig felderített mozgásáról és feltételezett segítőiről.

Az egyik migránsokat segítő civil szervezet aktivistája még azt is megengedte Salah Abdeslamnak, hogy több napot az ő lakásában töltsön el! Ilyen fokú bizalmat csak akkor szavazunk meg valakinek, ha régebb óta és alaposan ismerjük őt. Itt merül fel a kérdés, hogy meddig ment az a kapcsolat.

Hírdetés

Csupán a liberalizmus és a humanitárius gondolkodás vezette az aktivistát, vagy esetleg tudott is valamit Abdeslam terveiről? A magyar hatóságokra most sziszifuszi munka vár, hiszen francia kérésre fel kell térképezniük a terroristák itteni kapcsolatait. Ehhez persze ki kell hallgatni az aktivistákat, akikről a hatóságok tudják vagy sejtik, hogy közük lehetett az arab merénylőkhöz.

Tapasztalatból beszélek; hasonló esetekben a tanút vagy a gyanúsítottat több alkalommal is kihallgattuk, mivel így kiszűrtük a bizonytalan pontokat, amikor úgy véltük, hogy a személy hazudik, információ­kat hallgat el, vagy csupán már nem emlékszik a részletekre.

A többszöri, esetleg más-más nyomozók által vezetett kihallgatás összezavarta a gyanúsítottat, ilyenkor gyakran ellentmondásokba keveredett. Miután visszaolvastuk előző vallomását, magyarázkodni kezdett és még jobban belebonyolódott a történetbe. Egy muszlim gyanúsítottnál napokig titkoltam, hogy beszélem az anyanyelvét, majd egy döntő pillanatban rákérdeztem egy, a jegyzettömbjében talált névre és telefonszámra, mindezt arabul.

Ekkor jött rá, hogy nincs értelme tagadni.

Fontos lesz a telefonok cellainformációinak kiértékelése is. Így meg lehet állapítani, hogy az adott napokon kik tartózkodtak a lakásban Salah Abdeslammal együtt. A hívások és az SMS-forgalom is komolyan segítheti a nyomozást, hiszen Abdeslam és segítői nyilván kommunikáltak egymással, ha mást nem, de a következő találkozókat egyeztették. A nem hivatalos tolmács szerepe is érdekes, hiszen Kiskőrösön ő vett feltöltős mobilokat a terroristáknak.

Ők ezekkel hívták fel parancsnokaikat Rakkában, az Iszlám Állam fővárosában. A tolmács adathordozóinak vizsgálata és internetes kereséseinek kiértékelése is fontos információkkal szolgálhat. Elképzelhető, hogy ha nem is áll közvetlen kapcsolatban egy terrorszervezettel, de szimpatizál a céljaikkal. Az okostelefonok applikációinak vizsgálata, a WhatsApp, a Snapchat vagy a Facebook Messenger szintén adhat támpontot terrorgyanús kommunikációról.

A német hatóságoknak az ansbachi merénylet után az amerikai NSA segített a Snapchat-kommunikáció visszafejtésében. Jelen pillanatban erre csak ők képesek.

Olyan hírek is felröppentek 2015 nyarán, hogy civilek hamis dokumentumokkal is segítették a migránsokat, például görögországi regisztrációs papírokat készítettek számukra. A hatóságok nyilván ennek is utánanéznek, mivel itt egy másik szálon lehetne elindulni, amely talán visszavezet Abdeslamhoz és társaihoz.

Magyar Idők


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »