Gázválság Ausztriában: Közép-Európa egyik legnagyobb földgáztárolója pang az ürességtől

Gázválság Ausztriában: Közép-Európa egyik legnagyobb földgáztárolója pang az ürességtől

Karl Nehammer osztrák kancellár egy csütörtöki interjúban arról beszélt, ha a Gazprom nem tölti fel záros határidőn belül a tulajdonában álló ausztriai gáztárolóját, Bécs államosítani fogja az infrastruktúrát.

A Salzburg közelében található gáztároló a régió egyik legnagyobbja, amelynek kapacitása fedezi Ausztria éves földgázszükségletének nagyjából 25%-át. Csakhogy a háború kirobbanása és a gazdasági szankciók miatt az orosz Gazprom nem olyan ütemben tölti fel a lerakatot, ahogy az korábban megszokott volt, így az jelenleg teljesen üres.

Nehammer a Kleine Zeitungnak adott interjújában úgy fogalmazott, 

Hírdetés

ja a Gazprom nem tölti fel a Haidach mellett fekvő gáztárolóját, az osztrák kormány lépéseket fog tenni. 

A kancellár nem konkretizálta, milyen lépéseket, de azt közölte, “valószínűtlen”, hogy privatizálnák a tárolót, ugyanis vannak “más eszközök is”. Hogy pontosan mire gondolt, nem tudni, hiszen rögtön utána megjegyezte, vagy használják a tárolót vagy elveszítik, ugyanis vannak más cégek is, akik fel tudnák tölteni a kapacitást. Ez azt jelenti, Bécs ugyan nem államosítja, de kisajátítja és más magánvállalatnak adja a gáztárolót, ha a Gazprom nem hajlandó feltölteni azt.

Haidachból egyébként nem csak Ausztria nyugati része kapja a földgázt, de Bajorország számára is kritikus fontosságú. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »