Gazdatüntetés Németországban – Egyre feszültebb a hangulat. Előkerült az akasztófa is

Gazdatüntetés Németországban – Egyre feszültebb a hangulat. Előkerült az akasztófa is

Nyitókép: tagesschau.de

Elemzők, alkotmányvédők és politikusok figyelmeztetnek: a szélsőségesek egyre inkább beszivárognak a demonstrációkba. Világos elhatárolást követelnek a gazdáktól. Ha akasztófa függ a traktorokon, egy határt átléptek – mondta Habeck miniszter.

Németországban január 8-án hajnalban egy hetes országos gazdatüntetés kezdőött az ország egész területén. Az elmúlt évtizedekhez képest példátlan összefogásban a gazdák mellé a fuvarozók, vasutasok is csatlakoztak.

Csak München környékén 5500 traktor vonult utcára. A Brandenburgi kapu előtt közel 600 gépjármű várakozik. A Körkép.sk beszámolója a részletekről ITT olvasható. Karlsrugeban élő olvasónk pedig ITT számolt be a vároban uralkodó jelenlegi állapotokról.

Hírdetés

A mai napon, amikor országszerte az agrárpolitika és a német kormány gazdasági megszorító intézkedései ellen tüntetnek , több politikus és szakértő arra figyelmeztet, hogy a tüntetésekbe szélsőséges erők is beszivároghatnak. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter  kijelentette:

A mostani tiltakozások konkrét kiváltó oka, hogy a szövetségi kormány megszorító intézkedések nyomán két, a gazdákat érintő támogatást is el akart törölni – méghozzá nagyon rövid időn belül. Mostanra részben felülvizsgálta ezt az elképzelést. A mezőgazdasági termelők szövetsége azonban továbbra is követeli, hogy a tervezett vágásokat teljesen vissza kell fordítani.

– mondta Joachim Rukwied, a gazdaszövetség elnöke. Habeck gazdasági miniszer elmondta, hogy a szövetségi kormány a költségkényszer miatt volt kénytelen megszorító intézkedéseket hozni. De a tiltakozások mögött több van, mint a mostani kormánydöntés.

 – fogalmazott.

Körkép.sk, tagesschau.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »