Gázai kórház: legalább 15 gyermek halt meg alultápláltság és kiszáradás miatt

Gázai kórház: legalább 15 gyermek halt meg alultápláltság és kiszáradás miatt

2024. 03. 03.

Legalább 15 gyermek halt meg alultápláltságban, illetve kiszáradásban az utóbbi napokban a gázai övezeti Kamal Adván kórházban – közölte vasárnap a gázai egészségügyi hatóság.

A tájékoztatás szerint az egészségügyi intézmény intenzív osztályán további hat gyermek élete van veszélyben. A fiatalok alultápláltságtól és hasmenéstől szenvednek.

A Kamal Adván kórház egyik szóvivője szerint a létesítmény áramfejlesztője már nem működik, s lélegeztetéshez szükséges oxigénből is kifogytak. Hozzátette, hogy az orvosi ellátási lehetőségeik beszűkültek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton este ismételten a humanitárius segélyek növelését, valamint a civillakosság védelmét sürgette. “A feleket nyomatékosan felszólítjuk, hogy ne tagadják meg a gázai övezeti lakosságtól az alapvető ellátást és humanitárius segélyeket” – olvasható az ENSZ BT közleményében.

Hírdetés

A világszervezet vezető testületének tagjai mély aggodalmukat fejezték ki, hogy a palesztin térség több mint kétmillió lakójának élelmiszerellátása riasztó mértékben ki lehet téve veszélynek.

Az ENSZ BT ismételten követelte a humanitárius segélyek “haladéktalan, gyors, biztonságos, tartós és akadálytalan biztosítását”. Izraelt egyben felszólították a határátkelők nyitva tartására, illetve további útvonalak nyitására a segélyezés fokozása végett.

Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede “egyetlen lépésnyire van az éhínségtől”.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint  30 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »