Gáz van Európőában: Hollandiában már 60 százalékkal többet kell fizetni a földgázért, mint márciusban

Gáz van Európőában: Hollandiában már 60 százalékkal többet kell fizetni a földgázért, mint márciusban

A klímaváltozás elleni harc felhajtja a földgáz árát. Európának Kínával kell megküzdenie a világ gáztartalékaiért, nem csoda hát, hogy várhatóan legalább 10 százalékkal emelkedhet meg a lakossági gáz ára. Az energiahordozókért folyó harc miatt az áram jövőre 10 százalékkal emelkedhet. A lakossági gáz árának alakulásáról keveset tudni, egyes becslések szerint “pár euróval” többet kell majd fizetnünk elszámoláskor.

A Bloomberg elemzése szerint Hollandiában például 60 százalékkal kerül többe a földgáz, mint márciusba. Nagy-Britanniában két év alatt nőtt a duplájára a gázár, miközben az európai tartalékok eléggé megcsappantak. És nem csak a gáz, az elektromos ára is felfelé ível. Mindennek a hátterében az egyre szigorúbb környezetvédelmi intézkedések állnak, amelyeket nem csak Brüsszel erőlteti, hanem Peking is.

Az emelkedő gázáraknak köszönhetően a tél folyamán már versenyképes áron lehet majd értékesíteni a cseppfolyósított gázt is. Nem csak a csővezetékes gáz irán nagy a kereslet: Kínának nincs megfelelően kiépített tárolókapacitása, ezért a téli időszakban rengeteg LNG-t vásárol az ázsiai piacról, amelyeket hajókon szállítanak.

Hírdetés

Szlovákiában az Árszabályozási Hivatal már be is jelentette, drágább lesz a fűtés a háztartásoknak is, mivel a hő nagy részét földgáz segítségével állítják elő. Ezzel együtt növelték a földgázár meghatározásához használt egyik koefficiens értékét is.

Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »