Gátlástalan kizsákmányolás

A gazdasági, – az ország területétől független – nagyhatalmak, nemcsak pénzügyileg és gazdaságilag tartják rabszolgasorsban a gyengén avagy közepesen fejlett országokat, hanem agyelvonással is.

Annak ellenére, hogy az USA, UK, Németország nagyon jól tudtak a háború utáni demográfiai robbanásról, nem gondoskodtak az orvosok, fogorvosok, mérnökök, szakmunkások arányos képzéséről. Ellenben számítottak a szegény országok által, számukra óriási költséggel kiképzett szakértők, szakmunkások “importjára”.

Ezzel óriási összegeket takarítottak meg, a gazdaságilag tengődő szegény országok rovására. Így történt, hogy például Magyarország orvos és szakképzett egészségügyi személyzetben óriási hiányával küszködik. Persze nemcsak nálunk, hanem Európa, nemrég Szovjet megszállás alól szabadult többi részében is hasonló a helyzet.
Természetesen, nem lehet ezeket a nyugatra vándorolt személyeket okolni, hiszen mindenkinek joga és kötelessége annyit keresni, amennyiből magát és családját kényelmesen el tudja tartani.

Európa szegényebb országai nagynehezen el tudnak boldogulni a szakképzett személyeik maradékával is, de az afrikai és ázsiai országok nem. Ezeken a helyeken krónikus orvosi és egészségügyi személyzeti hiány van. Indiából, Afrika sok államából jönnek ezek az otthon nélkülözhetetlen emberek a USA-ba, Nyugat-Európába és Kanadába. Holott a hazájukban sokszor csak a nyugati önkéntes vagy misszionárius egészségügyiek harcolnak a járványokkal és normális egészségügyi bajokkal.
Ugyanakkor a befogadó államok feltételekhez, továbbképzéshez és kemény vizsgákhoz kötik a bevándorló orvosok és fogorvosok engedélyezését. Ez természetesen érthető és jogos, bizonyos mértékig. A nehezen teljesíthető feltételek viszont a bevándorlóknak kedveznek, mert az alapkiképzéshez, amit hazájukban részesültek, majd évekig praktizáltak, ennek tetejében itt is tanultak, talán magasabb praktikus tudással rendelkezhetnek, mint az itteniek.

Hírdetés

A nehéz feltételeknek köszönhetően, igen sok orvos és fogorvos, különösen a “fejlődő” országokból érkezők közül, más területen kell tevékenykedniük. Ugyanakkor a szülőföldjükön óriási orvos, fogorvos hiány van és gyerekek, felnőttek tízezrei halnak meg emiatt.
A szomorú és felháborító tény az, hogy a nyugati, gazdag országok ingyen kapják a tudást, mig a szegényebb országok semmit sem kapnak vissza az orvosképzésbe fektetett, aránylagosan óriási költségekből. Ez pedig a szegény országok arcátlan kizsákmányolásának számít. Nem csoda, hogy a “munkaerő szabad vándorlása” alapvető követelménynek számít a nemzetközi viszonylatban.

Láthatjuk, hogy a nyilt gyarmatosítás megszünt ugyan, de gazdaságilag és intellektuálisan tovább folyik a kizsákmányolás.

Magyaródy Szabolcs

Nemzeti InternetFigyelő


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »