Garázdasággal vádolják a zenészt, aki az igazoltató rendőröket filmezte

Garázdasággal vádolják a zenészt, aki az igazoltató rendőröket filmezte

Horváth Kristóf, az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarok tagja szerda este épp egy baráti találkozóról tartott haza, amikor a rendőrök a Dob utcánál, a Kisüzem nevű kocsma előtt körbezártak egy nagyobb csoportot.

A zenész a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy ekkor elkezdte telefonjával rögzíteni a hatósági intézkedést, amit a rendőrök igencsak nehezményeztek, és felszólították, hogy tegye el a készüléket. Horváth ennek először nem tett eleget, ám hamarosan abbahagyta a videózást. Ezzel azonban nem lett vége a történetnek:

„Miután eltettem a telefont, igazoltattak, utána pedig mondták, hogy bevisznek és szálljak be a rendőrautóba. A praktikusan feltett kérdésekre, miszerint miért visznek el, hova, miért kell kikapcsolnom a telefont, kategorikusan agresszív és megfélemlítő válaszok jöttek. Konkrét információt semmiről nem kaptunk. Fogalmam sincs milyen személyi jogok illetnek meg egy ilyen esetben, de ha tudtam volna, akkor sem találtam volna egyenrangú beszélgetőpartnerekre a rendőrökkel”

– mesélte a lapnak a fiatal férfi.

Horváth végül a XI. kerületi rendőrkapitányságon landolt, ahol nem engedték, hogy bárkinek telefonáljon és azt sem árulták el neki, miért van bent. Csupán egy kontaktszemélyt adhatott meg, akit majd értesítenek.

„Arra a kérdésre, hogy meddig tartanak bent, annyit mondtak, hogy 12 vagy 15 órán keresztül van rá lehetőségük. Ami problémásabb volt, hogy a zárkában nem működött a vízcsap, illetve a földön volt egy lefolyó, de nem tudtam eldönteni, ez mosdónak számít-e. Többször kopogtam az ajtón, hogy szeretnék kimenni inni egy pohár vizet és mosdóba, de tízből kilencszer nem érkezett válasz. Egyszer kinyitották az ajtót, de akkor azt mondták, hogy mivel kint még nekik jegyzőkönyvezni kell embereket, most nem tudnak velem foglalkozni. Még az elején kérdezték, hogy dohányzom-e, mert ha igen, akkor majd kimehetek cigizni. Erre nem került végül sor, pedig ezt is jeleztem az ajtó túloldaláról, hogy szívesen elszívnék egy cigit. Egyszer kimehettem mosdóba és ihattam vizet, de mondjuk körülbelül a huszadik próbálkozás után volt ez” – mesélte a zenész.

A tortúra végén, reggel fél hétkor felvitték egy nyomozóhoz, aki nagyjából egy órán keresztül faggatta. Horváth tőle tudta meg, hogy

Hírdetés

garázdasággal vádolják, a rendőrség szerint ugyanis éjjel fél 2-kor kukákat borogatott a Szabadság téren.

A férfi hiába bizonygatta, hogy nem volt ott a Kossuth téren, a rendőrök azt állították, hogy videófelvételük van az esetről. A rabosított zenész ezt így kommentálta:

„Szívesen megnézném, kire hasonlítok.”

Nem Horváth Kristóf volt az egyetlen, akit a tüntetéssorozat kapcsán vegzált a hatóság. Csütörtökön egy 21 éves fiút és egy Jobbik-zászlót tartó fiatal lányt vert, rugdosott illetve alázott meg Orbán Viktor rendőrsége:

„A fal felé fordítottak, ekkor jött a könnygáz, amit a tagtársaim és a frakciótagok kaptak, amikor utánam jöttek”

„A déli oldalon egy rendőrsorfal zárta el az utat, én és még néhányan úgy döntöttünk, hogy megkerüljük őket, ám ezt úgy tíz-tizenöt lelkes fiatal mögöttünk nem így gondolta, és kvázi maguk előtt tolva nekitoltak a rendőröknek.

„Nem láttál semmit, és erről egy szót sem!” Megvertek és fenyegetéssel akartak hallgatásra bírni egy 21 éves diákot a zsaruk

A fiút a portálon M-ként emlegetik, 21 éves diák. Azt mondja, a Körúton csatlakozott az akkor már fogyatkozó tömeghez. Amikor leprakolt mellette egy rendőrautó, gördeszkájával leverte a visszapillantó tükrét. A zsaruk rövid kergetőzés után elkapták és megbilincselték. Eddig semmi rendkívüli nincs a történetben, hiszen rongálást követett el, aminek ilyen tüntetéseken ez szokott lenni a következménye.

Az a rendőrség, amely az egykor szebb napokat látott Gaudi-Nagy Tamás, egykori jogvédő szerint „hatalmas önuralommal járt el” a csütörtöki demonstráció biztosításakor:

Gaudi-Nagy Tamás: A rendőrök hatalmas önuralommal jártak el

Gaudi-Nagy Tamás szerint a rendőrség „feloszlathatta volna a tegnapi Kossuth téri tüntetést, mivel a nem bejelentett demonstráció egy idő után átcsapott erőszakba” – mindezt a közpénzből fenntartott fideszes Hírtv-ben találta mondani az egykor jogvédőként elismert ügyvéd.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »