Garantáltan lepucolják az égről a drónokat

Garantáltan lepucolják az égről a drónokat

Olyan új technológia mutatkozik be a franciaországi futball-Európa-bajnokságon, amelynek segítségével eltüntethetők a nem kívánt drónok a stadionok egéről.

A 2016-os foci-Eb rendezéséért felelős stáb biztonsági főnöke, Ziad Khoury az AP-nek nyilatkozva azt közölte, egy olyan új drónellenes technológiát dolgoztak ki együttműködésben az állammal, amelynek segítségével képesek lesznek megzavarni a tíz stadion, illetve a 24 csapat edzőpályája fölé keveredő repülő eszközöket, valamint átvenni felettük az irányítást. Khoury az intézkedést azzal indokolta, hogy manapság érzékelhetően megnőtt a drónhasználat – olvasható a Mashable cikkében.

A francia védelmi minisztérium főtitkára megerősítette az AP-nek az Európa-bajnokságon bevezetendő drónellenes intézkedéseket, de hozzátette, annak konkrétumairól a következő napokban döntenek.

Az utóbbi időben tucatnyi alkalommal riasztották a francia hatóságokat kiemelt fontosságú létesítmények közelében tapasztalt drónaktivitás miatt. Ezek többnyire nukleáris erőművek környékén történtek, de tűntek fel drónok katonai objektumok közelében, illetve az elnöki palota felett is. Az állam erre válaszul szállt be anyagilag egy olyan technológia kifejlesztésébe, amellyel zavarni lehet a drónok jeleit, át lehet venni felettük az irányítást, vagy meg lehet semmisíteni azokat – írja a Mashable.

Hírdetés

Hatásos, de nem túl kifinomult

Emlékeztetnek arra, a csendőrségnek jelenleg is van olyan hordozható eszköze, amellyel elvezérelhető a drón a stadion légteréből, viszont ez a megoldás nem igazán kifinomult. Az eszköz ugyanis GPS-jeleket bocsát ki, így nemcsak a drónokat zavarja meg, hanem minden más GPS-készüléket is, ami akár a repülőgépekre is hatással lehet.

A biztonsági szerveknek mindenesetre nincs konkrét információjuk arról, hogy a drónok önmagukban veszélyt jelentenének – közölte Khoury arra vonatkozóan, hogy áprilisban a hatóságok az egyik stadionban gyakorlatot tartottak, amelyen egy drónnal elkövetett vegyi támadást modelleztek. A biztonsági főnök szerint a drónellenes intézkedés nem szükségszerűen tökéletes, mert a módszer újszerű, míg a drónhasználat jelensége nem az. Viszont a technológia alkalmazása olyan visszatartó erő lesz, amely korábbi sporteseményeken még nem volt látható – tette hozzá.

Kiemelte, céljuk semmiképp nem a repülő eszközök megsemmisítése, az ugyanis járulékos veszteséget eredményezhet, ha a tömegre zuhan. A megelőzés az elsődleges számukra – tette hozzá. Ugyanakkor a stadion tágabb környezetének ellenőrzése révén vélhetőleg távol tarthatók a drónpilóták a sporteseményektől – közölte Ziad Khoury.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »