Garancsi és Révész: bekössük a vizet, vagy ne?

Garancsi és Révész: bekössük a vizet, vagy ne?

Miért kell egy kormányközeli milliárdosnak pozíciót szereznie ahhoz, hogy hosszú idő után érdemi fejlődés történjen egy erősen elmaradt ágazatban? – teheti fel az a kérdést, aki kicsit is elmélyültebben foglalkozik többek között a hazai futball és kézilabda vagy a bakancsos turisztika helyzetével. A természetbeli kikapcsolódás lehetőségei látványosan kiszélesedtek az elmúlt években, ahogy Garancsi István vállalkozó, Orbán Viktor „kötélbarátja” a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke lett.

2017 decemberéig az országos Kék Kör mind a 2500 kilométere megújult, 37 új kilátó épült és 31 újult meg – jelentette be Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kedden Garancsi István társaságában a hármashatár-hegyi turistaháznál tartott sajtótájékoztatón. A hazai turistaházak száma 184-re emelkedett, miután 27 új házat adtak át – 79-et felújítottak –, valamint megújultak és bővültek az erdei iskolák. A felújítások és új építkezések túlnyomó részét európai uniós források segítségével az erdőgazdaságok végezték el az MTSZ-szel együttműködve.

Hírdetés

A kormánybiztos egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy 2018-ban már legaláb 10 ezer gyerek vegyen részt gyalogos, kerékpáros vagy kajakos vándortáborokban a megújult útvonalakon. 2017-ben összesen 1700-an vettek részt a táborokban. Az egyhetes táborok költségét úgy határozták meg, hogy 20 ezer forint körüli összegből tudjanak túrázni a diákok, ami a szállást és az étkezést tartalmazza. A tanárok speciális továbbképzésen vehetnek részt a túrák vezetésére – eddig valamivel több mint ezren választották ezt. Az állam ösztönzőt is biztosít: a képzés elvégzését követően extra juttatásban részesülhetnek a pedagógusok a túrák idejére. A Magyar Természetbarát Szövetséggel kötött stratégiai megállapodást jövőre tervezi megújítani a kormány.

Bedőlt fejlesztések

Bár az erdészetek és az MTSZ uniós támogatással megvalósult projektjei látványos eredménnyel jártak, a legnagyobb, tisztán állami programban négy éve egyetlen kapavágás sem történt. A Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Program eredetileg öt, korábban nagyon népszerű turistaház felújítását célozta meg, ez napjainkra négyre redukálódott. A kormány 2013 óta összesen 3,3 milliárd forintot biztosított a program megvalósítására, és ugyan Révész Máriusz kinevezése óta történtek előrelépések, de még a végső tervek sem készültek el, hosszú ideig nem történt meg a területek átvétele sem. Hogy a program mennyire kaotikus, azt jól szemlélteti, hogy Garancsi és Révész a mi jelenlétünkben kezdte megvitatni, hogy egyáltalán bekössék-e a vezetékes vizet a pilisi Lajos-forráshoz tervezett turistaházhoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »