Galló Istvánné kissé belezavarodott…

Galló Istvánné kissé belezavarodott…

Hiába várták, hiába kapott meghívót, juszt sem ment el. Így senki sem képviselte a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) a Köznevelési Kerekasztal tárgyalásán – szemben minden tiltakozó, megújulást és reformokat akaró, jobbító szándékkal fellépő szakmai szervezettel. Magyarázat? A PSZ a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalásokat folytat a kormánnyal, amelynek lezárásáig nem kíván részt venni más egyeztetéseken. És: “Egy sztrájkbizottsági megállapodás mindig erősebb, mint egy ilyen megbeszélés. A sztrájkbizottsági megállapodást a felek aláírják, ez a garancia, a kerekasztalon meg ígérhetnek bármit, a szó elszáll. Az ilyen konzultációnak éppen ezért nincs következménye”

 
Nos, ez elég izzadságszagú magyarázat!

 
Majd, miután a Köznevelési Kerekasztaltól felállva minden fél pozitívan nyilatkozott, azaz látott valamiféle esélyt arra, hogy a tárgyalóasztalnál meghallgattatnak a pedagógusok jogos panaszai, elég kellemetlen helyzetbe került Galló Istvánné és “szakmai szervezete”. A Kossuth Rádióban azonban makacsul magyarázta tovább a bizonyítványt: “A szakszervezetnek a köznevelési kerekasztalra küldött meghívóban egyébként beszélgetés szerepelt, nem pedig az, hogy az egy egyeztetési fórum. A többi közt ezért is döntött a vezetőség úgy, hogy a PSZ nem képviselteti magát ezen. (…)Az egyeztetés lezárása egy megállapodás, a beszélgetésen azonban nincs megállapodás, ez a kettő között a legfontosabb különbség.”

 
Nos, az már inkább szánalmas, mint izzadságszagú magyarázat…

Hírdetés

 
Pénteken ismét egyeztetés lesz a kormányzat és a Pedagógus Szakszervezete által fémjelzett  sztrájkbizottság között. Szombaton pedig tüntetés. Ne legyen illúziónk, pénteken bármi is történik, bármekkora nyitottság is lesz a kormányzat részéről, szombaton tüntetés lesz. Mert Galló Istvánnét – aki a múlt hétvégén Hiller Istvánnál, a szocialisták oktatási bizottságának elnökével haknizott – jól láthatóan nem csak szakmai szempontok vezérlik.

 
Ha tényleg meg akarjuk érteni Galló Istvánné szándékát, akkor érdemes felidézni az általa képviselt Pedagógus Szakszervezetének 2009-es közleményét. Azt a közleményt, amelyet az akkori oktatási miniszter, Hiller István tervei hallatán adott ki. A Gyurcsány-kormány oktatáspolitikai javaslata egyébként a köznevelés központosításáról szólt, arról, hogy az államnak fenntartóként, közvetlenül is be kell szállnia a 2010-től a közoktatásba. (Amit végül a Fidesz-kormány, vitatható módszerekkel, de megcsinált – KLIK néven…) Tehát a közlemény így hangzik: “A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli Hiller István oktatási és kulturális miniszter tervét, amely szerint 2010 őszétől bevezetnék az állami fenntartású iskolák rendszerét. Az oktatási tárca vezetője egy hétfői lapinterjúban azt mondta, hogy egységes tantervvel dolgozó állami iskolákat szervezne 2010-től az oktatási kormányzat. Az állami iskolák egységes tanterv alapján tanítanának, azonos oktatási minőséget garantálnának, amit az alapnormatíván fölül “kiegészítő normatíva” segítségével biztosítana az állam.”

 
Nos, akkor kinek és milyen szándékai is vannak a szombati tüntetéssel?

The post Galló Istvánné kissé belezavarodott… appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »