Gálaműsorral zárult a Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom

Gálaműsorral zárult a Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom

A műsornak közel 250 résztvevője volt.

Gálaműsorral zárult szombat este a topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthonban megrendezett Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom. A rendezvény vezérfonala az 1700-as években Vajdaságba telepített magyar népcsoportok sokszínű kultúrájának megjelenítése volt, akik fontos és népviseletükben máig felismerhető építőkövei a közösségnek. Egy történetbe ágyazott, másfél órás örömzenén keresztül követhette a közönség a vajdasági magyar közösség múltját, a néptáncon és a népzenén keresztül.

A táncháztalálkozó a budapesti Hagyományok Háza Hálózat szakmai partnerségével valósult meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és számos hagyományőrző szervezet, illetve önkéntes munkájának köszönhetően. Fremond Árpád köszöntőjében azt mondta, a rendezvény fő célja a találkozás mellett, hogy a hagyomány értékeinek felmutatása és közösségben való megélése révén élővé tegyük a magyar néptánctradíció kiemelkedő örökségét. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke úgy fogalmazott, ügyelünk a hagyományokra, értékeljük a gyökereket és a történelmi örökségének fontosságát.

Nagyra becsüljük a generációk közötti kapcsolatot és tisztában vagyunk vele, hogy az embereknek fontosak a mélyen beágyazott és jól megalapozott közösségek, mint a család, a lakóközösség, a vallási közösség és a nemzet tette hozzá Fremond. „Hogy Kodály gondolataival éljek: A hagyomány formái változhatnak, de a lényege ugyanaz marad, amíg él a nép, amelynek lelkét kifejezi. A forma tehát változhat, de a lényeg ugyanaz marad. A Vajdasági Magyar Táncházmozgalom saját, önálló erőforrásaira támaszkodhat és az itt felnövők bátran felmutathatják tudásukat, a kollektív örökség iránti tiszteletüket és egyedi stílusukat. A szülőföld kincseiből merítve olyan előadást mutathatnak be nekünk, amelynek szemléletében elvétve talán mi is közelebb kerülhetünk önmagunkhoz és talán jobban megérthetjük önmagunkat is.”

Forrás: PannonRTV

The post Gálaműsorral zárult a Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »