Galambház: eddig hét parlamenti képviselő távozott frakciójából

Galambház: eddig hét parlamenti képviselő távozott frakciójából

Hét képviselő hagyta el eddig a parlamenti frakcióját, ezek közül öten a kormánypárti OĽANO sorait „erősítették” korábban.

A tavaly nyáron kizárt Martin Čepček volt az első, aki elhagyta az OĽANO klubot. A párt szerint Čepček nem tartotta be a koalíciós megállapodás szabályait, és többször együtt szavazott az ellenzékkel.

Ján Krošlák 2021. októberében távozott, mivel már régóta nem értett egyet az OĽANO vezetőjének, Igor Matovičnak a stílusával, amin legfeljebb csak annyi csodálkoznivaló lehet, hogy ez eddig csak Krošláknál döntötte el a borjút.

Januárban Ján Mičovský távozott a klubtól, elsősorban a mezőgazdasági minisztériumban történtekre hivatkozva. Romana Tabák és Katarína Hatráková voltak az utolsó OĽANO-tagok, akik elhagyták a klubot. Azután zárták ki őket, hogy nem szavazták meg Robert Fico (Smer-SD) „kiadását” büntetőeljárás lefolytatása céljából.

Hírdetés

Miroslav Kollár 2021. februárjában távozott a Za ľudí frakciójából, őt követte Tomáš Valášek. Mindketten elégedetlenek voltak az akkori miniszterelnökkel, Matovičcsal. Kollár a parlamenten kívüli Együtt párthoz csatlakozott, amelyet jelenleg is vezet, Valášek pedig a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákiához.

A függetlenné vált képviselők mindegyike elmondta az ilyenkor kötelezőt: támogatni fogják mind a koalíció, mind az ellenzék értelmes javaslatait – ami, tekintve mindkét oldal eddigi teljesítményét, kellően pihentető hónapokat jelent a ciklus végéig.

A kormánykoalíciónak jelenleg 88 képviselője van a parlamentben, 48 az OĽANO-nak, 19 az SaS-nek, 17 a Sme rodinának, az elsüllyedt Za ľudí négy képviselője pedig független képviselőként „tevékenykedik”.

(szd/tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »