Gajdoš: márciusban ér véget a harckocsi-prototípus tesztelése

Gajdoš: márciusban ér véget a harckocsi-prototípus tesztelése

POZSONY. A finn–szlovák együttműködés keretében készült nyolckerekű harckocsi katonai tesztelése 2018 márciusában végén érhet véget – nyilatkozta a TA3 Politikában című vitaműsorában Peter Gajdoš védelmi miniszter.

A finn Patria páncélozott harckocsi mintájára épülő katonai jármű prototípusát a védelmi minisztérium december 6-án mutatta be. Mint ahogy azt Gajdoš elmondta, a tesztek januárban kezdődtek a Hegyháti Katonai Műszaki és Kísérleti Intézetben (VTSU). Befejezését követően folytatódik a szlovákiai katonai tesztelés, majd később a járművet Finnországba szállítják, hogy ott arktikus feltételek mellett is letesztelhessék.

„Később a járművet ismét Szlovákiába szállítják, s feltételezéseim szerint, ha minden rendben megy, nem fordulnak elő hiányosságok, a katonai tesztelés március végéig befejeződhet” – pontosított a miniszter, aki kormányhatározatban kapta feladatul, hogy a katonai tesztelések végeredményét a kabinet elé terjessze.

 A Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti képviselője, źubomír Galko a műsor során élesen bírálta Gajdošt, a szemére vetette, hogy a tárca a közbeszerzést figyelmen kívül hagyta, a kutatás és az új jármű fejlesztése csupán álca, amit ilyen rövid idő alatt lehetetlen kivitelezni. Mindemellett a volt védelmi miniszternek meggyőződése, ha nemzetközi pályázatot írtak volna ki, Szlovákia legalább 10 százalékkal olcsóbban vásárolhatott volna járműveket.

„A kocsit a finnek gyártották, semmiféle kutatásról és fejlesztésről nincs szó, Szlovákia semmit sem fog exportálni, ablakon kidobott pénz az egész, végül mégis a nemzetközi pályázatnál kötnek ki, mert a koalíciós partnerek egyszerűen megparancsolják” – nyilatkozta źubomír Galko. „Még egyszer, azt ajánlom, térjenek le a könnyebb útról, hirdessenek nemzetközi pályázatot, ugyanis pillanatnyilag zsákutcában vannak” – tanácsolta Galko.

Hírdetés

A miniszter viszont helyénvalónak tartja a nyolckerekű harckocsik beszerzési módját. Új katonai technika kifejlesztése és kutatása során semmiféle nemzetközi pályázatot nem köteles kiírni – hangsúlyozta. „Mi a probléma? Hogy munkát adnánk a szlovákiai állampolgároknak, vagy hogy a járművet Szlovákiában fogjuk gyártani és eladni további országoknak. Csak nem?!” – védekezett a miniszter azzal, hogy az üzletből több mint 960 millió euró Szlovákiában fog kikötni.

Gajdoš ugyanakkor emlékeztette Galkót, hogy Finnország a világ legkevésbé korrupt országainak egyike. „Önt zavarja, hogy a legkevésbé korrupt finnekkel készülünk szerződést kötni? Ott nincs korrupció, viszont, ahogyan mondják, mi vagyunk a legkorruptabb ország. Ez az egész beteges” – mondta a miniszter.

A kutatás és fejlesztés végeredménye egy új, további filtrációs berendezéssel, vegyvédelmi elemekkel és szlovákiai gyártású lövésztoronnyal ellátott kétéltű jármű lesz. Mindemellett a darabonként 4 millió eurós ár jóval alacsonyabb, mint a világ bármely más gyártói által gyártott járművek ára.

„A finnek örülni fognak, hogy végül anélkül szállíthatnak termékeket Szlovákiába, hogy tartaniuk kellene más országok konkurenciájától” – magyarázta Galko hozzáfűzve, miszerint a finneket senki sem vádolta korrupcióval. „Ha nemzetközi versenypályázatot írtak volna ki, amelyen a finnek, németek, britek és mások egyaránt részt vehettek volna, lehet, hogy a végeredmény ugyanaz a jármű lenne, csak tejesen más árban” – jegyezte meg a képviselő.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »