G-nap: a Hír TV végre szabadnak érzi magát

Egy évvel ezelőtt fajult odáig az Orbán-Simicska háború, hogy ma már médiatörténeti keretbe foglalt G-napról beszélhetünk. A Médiapiac egy igen tanulságos interjút készített a Hír TV vezérigazgató-helyettesével, Tarr Péterrel arról, hogyan zajlott az átállás, tényleg a Fideszből diktálták-e a forgatókönyveket, és valóban közelítenek-e a Jobbikhoz.

A Médiapiac interjújában Tarr Péter részletesen beszél arról a bizonyos G-napról, amikor Simicska Lajosnál végleg eltört valami, és végigrohant a sajtón, hogy szó szerint „legecizze” a miniszterelnököt. Ekkor a Hír TV és a Magyar Nemzet is válságba került, hiszen a nagyvállalkozóhoz köthető médiumok identitásválságba kerültek azzal, hogy a tulajdonos így betámadja Orbán Viktort, mint közvetett politikai vezetőjüket.

„Az igazság az, hogy kiszolgáltuk a rendszert”

A kormányzati kommunikációért felelős illetékesek mondták meg, mi a heti aktuális pártüzenet, mire készüljünk, mit kell a műsorokba ágyazni, kit hívjunk meg, ki milyen ügyben nyilatkozzon, hol és mit hangsúlyozzunk – erősítette meg újra korábbi nyilatkozatát Tarr Péter arról, milyen szinten működött a kézivezérelt irányítás.

Délben az én nyakamba szakadt, hogy az emberek ugrálnak ki a szerkesztőség ablakán – mesélte a 2015. február 6-án történteket Tarr, aki szerint utólag nyilvánvaló, hogy a kilépő dolgozók nagyon is készültek a puccsra. Sokuk esetében ezt hátba szúrásnak érezte.

A vezérigazgató-helyettes szerint az új kormányközeli média felépítése már akkor elkezdte pénzzel vagy fenyegetéssel áthúzni magához a szakembereket: a kilépők közül mindenki biztos állásajánlattal a háta mögött állhatott fel. Ugyanakkor -mint mondta- a Hír TV például azért sem dőlt be, mert a távozó vezetőség nem ismerte jól az embereket, és nem tudták, „ki valódi újságíró és ki szolga, ki az, aki csak dolgozni jár be, és ki az, aki pártelhivatottságból teszi a dolgát”.

A BBC-etika mentén

Hírdetés

Az interjúban kitérnek arra is, hogy míg a Fidesz a TV2, a Magyar Idők, a köztévé, a Lokál, a 888.hu és a leendő Karc FM együttesében osztja magának újra a médiapiacot, a Hír TV kereskedelmi modellje mégsem csődölt be. Tarr Péter szerint ugyan az arculatváltás utáni első statisztikákat márciusban fogják nyilvánosságra hozni, az már most elmondható, hogy

Több néző jött, mint ahány ment.

Elmondta, jelenleg az M1 és az ATV közé pozicionálják magukat, az RTL híradójával pedig nem is kívánnak versenyezni. Az állami hirdetések visszaesése kapcsán arról beszélt: bízik abban, hogy objektív híradókkal, kiegyensúlyozott véleményekkel olyan nézőknek és reklámozóknak is szimpatikusak lesznek, akik nem ragaszkodnak mindenáron a jelenlegi állami hírcsatornákhoz és a Habony-féle médiumokhoz.

A kormányközeli véleményformálók egyre többször akarják Simicskát a Jobbikhoz kötni, hiszen ha már nem kormányszócsőként működnek, akkor mást nem tudnak elképzelni helyette. Erről Tarr Péter azt mondta, korábban valóban nem hívhattak be annyi jobbikos megszólalót mint amennyi indokolt lett volna, most már azonban a pártok parlamenti arányának megfelelően invitálják őket be, s mivel a fideszesek bojkottálnak, így feltűnőbb a magas jobbikos szereplés.

Arra a kérdésre, hogy lényegében ez egy „szabad tévét” jelent-e, Tarr Péter azt mondta:

„Igen. A szó földhözragadt értelmében. Áldott állapot, ami talán nem is tart örökké. De addig is élvezzük a helyzetet”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »