Futótűzként terjedt el a magyar "alternatív médiában", hogy Trump odaígérte Erdélyt és Kárpátalját Magyarországnak

Futótűzként terjedt el a magyar "alternatív médiában", hogy Trump odaígérte Erdélyt és Kárpátalját Magyarországnak

A kontra.hu szúrta ki, hogy a Facebook magyar szegleteiben futótűzként terjed egy furcsa hír, miszerint Orbán Viktor legutóbbi amerikai látogatásán ígéretet kapott Donald Trumptól, ha újra ő lesz az elnök, visszaaadja Kárpátalját a magyaroknak. 

A Világ titkai, Titkok szigete, Kimondott Igazságok és hasonló neveket viselő facebook-os „híroldalak” egymást taposva hozták az elsőre is igen kevéssé hihető hírt. Bejegyzéseik több százezer embert értek el, ezrével osztották meg felhasználók a semmivel alá nem támasztott információt.

Gyorsan tisztázzuk, semmi valóságalapja nincs annak, hogy Trump bármi hasonló ígéretet tett volna.

Még a jereváni rádióra vonatkozó ismert viccnél is nagyobb túlzás, hiszen az egészből legfeljebb annyi igaz, hogy Orbán Viktor Egyesült Államokban tett látogatása során valóban találkozott a volt amerikai elnökkel. 

Hírdetés

A kontra.hu újságírója, Szalma György azt írja az esetről beszámoló cikkében:

A magyar területi igényekre vonatkozó trumpi megjegyzések (…) biztosan szemenszedett hazugságok. Ha Amerika érdeklődne a magyarok igazsága iránt, már tudnánk róla. Egyelőre azonban csak azt tudhatjuk biztosan, hogy az USA legfontosabb térségbeli szövetségese Románia, mivel (…) a stratégiai szempontból kiemelten fontos Fekete-tenger partján fekszik.

Szalma cikkében még egy fontos dologra felhívja az olvasó figyelmét. Arra, hogy ezek a weboldalak nem véletlenül írnak hasonló cikkeket. Szenzációhajhász, minden alapot nélkülöző cikkeiknek ugyanis egyetlen célja van, minél több kattintást, ezáltal a Google-hirdetéseken keresztül minél több pénzt hozni tulajdonosaiknak. 

Akik ezeket az oldalakat működtetik és ezeket a kamuhíreket megosztják, azok jó eséllyel adatlopással foglalkoznak, vagy a Google hirdetések miatt gyártanak le clickbait címeket. Ennyi a magyarázat. Nem orosz kémoldalak, nem hazafias szervezetek akciója, egyszerűen a kattintás miatt oszt meg egyszerre több hasonló oldal is ugyanolyan cikkeket. Valószínűleg ugyanaz a csapat működteti mindegyiket. Egy kispesti panellakás kisszobájából szerkesztve.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »