Futballtörténelem: először mutatták fel a fehér lapot egy futballmeccsen

Futballtörténelem: először mutatták fel a fehér lapot egy futballmeccsen

A Sporting Lisbon és a Benfica női csapatai játszottak a mérkőzésen, amelyen a pozitív elismerést jelentő lapot felmutatta a bíró.

A Benfica 3-0-ás vezetésénél lett rosszul egy néző a lelátón, mindkét csapat orvosai a segítségére siettek. Ezt követően Catarina Campos bíró mindkét csapatnak felmutatta a fehér lapot – írja a Sky News.

A fehér lapot egyelőre csak Portugáliában vezették be, és ez volt az első meccs, amelyen használták is. Azt a célt szolgálja, hogy a fai play szellemében játszókat elismerjék.

Az Estadio da Luz in Lisbonban rendezett meccs közönsége üdvrivalgással fogadta az egyelőre még szokatlannak ható bírói döntést.

Hírdetés

A fehér lapot Portugália nemzeti sportetikai etikai tervének részeként vezették be a fair play ösztönzése érdekében, a Portugál Labdarúgó Szövetség is elfogadta a döntést és bevezette az újdonságot.

Más ország viszont még nem alkalmazza.

A meccset végül 5-0 arányban nyerte meg a Benfica csapata. A meccs nézőszámrekordot is döntött: 15 302 ember volt kíváncsi ere a női rangadóra. A női mérkőzések korábbi rekordja májusból származik, 14 221 fő volt.

A szurkolók nagyon pozitívan fogadták az első fehér lapot, de kérdéses, akkor hogyan reagálnak rá, amikor majd szélesebb körben lesz használatos. A fehér lapot nem sokkal azután használták először, hogy a FIFA úgy döntött, extra hosszabbításra ad lehetőséget a meccs közben feleslegesen elpazarolt idő kompenzálására. Ezzel a szándékos időhúzás, a gólok ünneplése, a sérülések kezelése, a cserejátékosok beállása és a videobíró felvételeinek elemzése miatt elveszett időt pótolhatja a bíró.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »