Futballhuligánok randalírozása vetett véget a bukaresti tüntetésnek

Incidensek zavarták meg a bukaresti kormányellenes demonstrációt szerda késő este: a kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül többen petárdákkal dobálták meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük.

A Digi 24 hírtelevízió helyszínen lévő tudósítói szerint bukaresti futballcsapatok szurkolói tartózkodtak ott, ahol a dulakodás kezdődött. A Hotnews hírportál úgy tudja, hogy a rendfenntartó erőkre rárontó rendbontók a Dinamo és a Rapid sportklubok drukkerei.

Gergian Enache, a csendőrség szóvivője közleményben szólította fel a büntető törvénykönyv váratlan módosítása miatt a kormány ellen tüntetőket, hogy hagyják el a kormányszékház előtti teret, mert a csendőrség erőt fog alkalmazni támadói ellen. Nem sokkal később valóban elkezdték távolabb szorítani az agresszív csoportot az épülettől, miközben a tér másik felén a tüntetők az „erőszak nélkül” jelmondat skandálásával próbálták helyreállítani a demonstráció addigi békés jellegét – sikertelenül.

Hírdetés

Az MTI tájékoztatása szerint a rendbontók és csendőrök közötti összecsapás során a tömeg nagy része elmenekült a térről. A huligánok kövekkel, jégdarabokkal dobálták a csendőröket, és újságosbódékat gyújtottak fel. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az összecsapás nyomán két sérültet a Floreasca sürgősségi kórházba szállított a mentő: egyikük – egy csendőr – zúzódásokat szenvedett, amikor kővel vagy jégdarabbal megdobálták, illetve egy tüntető, akit a fején talált el egy petárda. A Mediafax hírügynökség szerint Kolozsváron egy tüntető betörte a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) székházának falára szerelt pártjelvényt.

Közben meghökkentő váddal állt elő Ionuț Negoițának, a bukaresti FC Dinamo sportklub tulajdonosának volt felesége. Carmen Negoiță közösségi oldalán azt állította: a csendőrökkel összetűző, petárdákkal és könnygázgránátokkal felszerelt szurkolókat volt férje és annak fivére toborozta és szállította autóbuszokkal Bukarest központjába, hogy provokációt robbantsanak ki a korményellenes tüntetésen. Ionuț Negoiță és testvére, Robert – utóbbi Bukarest 3. kerületének polgármestere – a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja, és mindkettejük ellen bűnvádi eljárás van folyamatban. A csendőröknek sikerült előállítaniuk több rendbontót, akiknél késeket és Molotov-koktélokat találtak.

A feltehetően focihuligánok által kiprovokált verekedés az utóbbi két évtized legnagyobb romániai tüntetésének vetettek véget. Bukaresten kívül az ország szinte valamennyi nagyobb városában felháborodott emberek ezrei – több helyütt tízezrei – demonstráltak a büntető törvénykönyv sürgősségi kormányrendelettel történt váratlan módosítása ellen, amely korrupciós bűncselekményekkel vádolt politikusok tucatjait menti meg a büntetőjogi felelősségre vonástól.

Egyes román hírforrások szerint szerdán országszerte csaknem 300 ezer ember tüntetett Romániában a Grindeanu-kormány lemondását és a Btk-t módosító kormányrendelet visszavonását követelve.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »