Furgon hajtott a tömegbe Barcelonában, rengeteg áldozat

Furgon hajtott a tömegbe Barcelonában, rengeteg áldozat

Egy 20 éves muszlim férfi, Driss Oukabir hajtott a gyalogosok közé Barcelona egyik sétálóutcájában, a La Ramblán. A terrorista a gázolás után elmenekült, és társával egy közeli étteremben ejtett túszokat. Az eddigi adatok szerint 13-an meghaltak, és több mint 80-an megsebesültek. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára – írja az Origo.

Csütörtök délután történt a támadás a Barcelona egyik legforgalmasabb sétálóutcájában. Az emberek épp a lámpán sétáltak volna át, amikor egy fehér furgon felhajtott a zsúfolt útra, majd nagy sebességgel megindult, és több gyalogost is elgázolt. Végül egy újságárus bódéjának csapódott neki.

Legalább egy tucat mentő érkezett a helyszínre, ahol a szemtanúk szerint mindenhol elütött járókelők feküdtek.

Eltérő információk a halottakról és sebesültekről

A halottak és sérültek számáról több különböző információ is megjelent, a hírügynökségek egybehangzóan 13 halottról és 64 sérültről írtak.

Joaquim Forn, a katalán kormány belügyi tanácsosa először 1 halottról és körülbelül 30 sérültről beszélt, de később Twitter-üzenetben már 13 halottat és több mint 50 sérültet írt.

Később a BBC és a Sky News 80 sérültet említett. Több lap is azt írta, hogy gyerekek is vannak a sérültek között, az Espana Diario szerint pedig a halálos áldozatok között is van egy kislány.

Driss Oukabir, marokkói származású férfi a gázoló

A teherautó sofőrje a 20 éves Driss Oukabir, marokkói származású francia állampolgár, aki szándékosan cikk-cakkban haladt a teherautóval, hogy minél több embert megölhessen. A gázolás után kiszállt a kocsiból, és elmenekült.

Társával egy közeli török étteremben, a Luna de Istanbulban barikádozták el magukat. Több lap is azt közölte, hogy itt túszokat ejtettek, de a rendőrség később ezt cáfolta.

A rendőrség szerint a merénylők két furgont béreltek, a másikkal ugyanis menekülni akartak. Ezt a furgont később meg is találták, a bérlője Driss Oukabir.

Driss Oukabir eredetileg a francia Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. A férfi büntetett előéletű, 2012-ben szabadult a börtönből. Azt nem tudni, miért ült börtönben.

Hírdetés

A Facebook közösségi oldalon található adatlapja alapján az elmúlt hetekben több alkalommal tett közzé bejegyzéseket, amelyekben videofelvételekkel és képekkel kiegészítve elítélte az arabok elleni “gyarmatosítást”.

Egy általa megosztott videofelvétel szerint például “a cionizmus a zsidó nép vezetését és felsőbbrendűségét hirdető mozgalom, a zsidó felszabadítás hazugságába bújtatva”.

A Facebook órákkal a merénylet után eltávolította oldaláról Oukabir adatlapját, aki több fenyegetést is kapott a támadás óta.

Az egyik merénylőt agyonlőtték

Driss Oukabir-t és egyik társát őrizetbe vették a rendőrök. Harmadik társuk elmenekült, és néhány kilométerre a támadáshelyszínétől áttört egy rendőrségi ellenőrzőpontot, majd lőni kezdett a rendőrökre. A rendőrök agyonlőtték a férfit. A lövöldözésben egy rendőr megsérült, azt nem tudni, milyen súlyos az állapota. A katalán rendőrség közölte, hogy kiüríti a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút érintett részén, mert keresi a merénylő esetleges további cinkosait.

A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A szervezet azt mondta, a merényletet a harcosai követték el válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira.

Feladta magát Oukabir

A Sky News szerint Driss Oukabir saját maga jelentkezett a rendőrségen, miután meglátta a fotóját a tévében és a híroldalakon. Azt mondta, a papírjait, amiket a furgonban találtak, ellopták tőle. A lopással az öccsét vádolja. A furgont az ő nevére bérelték, a rendőrség még vizsgálja, igaz-e a férfi magyarázata.

Forrás: Origo


 

The post Furgon hajtott a tömegbe Barcelonában, rengeteg áldozat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »