Fürdik a betétekben a lakosság

A lakossági – vagyis az önálló vállalkozók betétei nélkül számolt – állomány 7797,8 milliárd forintot ért el a negyedik hónapban.

Történelmi csúcsra, 8116,8 milliárd forintra emelkedett április végére a háztartások betétállománya, és 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. A lakossági – vagyis az önálló vállalkozók betétei nélkül számolt – állomány 7797,8 milliárd forintot ért el a negyedik hónapban, ez éves alapon 8,5 százalékos emelkedés.

Az MNB statisztikái szerint a lakossági betétek mennyiségének emelkedése a látra szóló és a folyószámlabetét-állomány megugrásának köszönhető: a lekötetlen pénzek volumene ugyanis 17,4 százalékkal, 5222,2 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. Ezzel szemben a korábban az eszközosztály legnagyobb részét adó, éven belüli időtávra lekötött betétek állománya 11,8 százalékkal, 1599,1 milliárd forintra zsugorodott az áprilisig számolt 12 hónapban, és 14,1 százalékkal, 75,1 milliárd forintra csökkent az egy és két év közötti időtartamra lekötött pénz mennyisége is.

Hírdetés

A két éven túli időtávra lekötött betéteknél viszont 8 százalékos bővülést mért éves alapon a jegybank – 901,5 milliárd forintos állomány mellett –, ami elsősorban a tartós befektetési konstrukciókban elhelyezett megtakarításoknak lehet köszönhető.

A folyószámlapénzek térnyerése érthetően a lakossági betéti portfólió összetételén is látszik: ezek részesedése áprilisra már megközelítette a 67 százalékot – szemben az egy évvel korábbi 61,92 százalékkal –, miközben az éven belüli lejáratú betéteké 25,25-ról 20,51 százalékra zsugorodott. Visszaesett egyébként a lakosságnál a devizabetétek aránya is: 16,47-ról 15,2 százalékra csökkent, miközben az állomány változatlan szinten, kicsivel 1180 milliárd forint felett mozgott.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »