Furcsa tünetek jelentkeznek koronavírusos gyerekeknél. Az orvosok Kawasaki betegségről beszélnek

Furcsa tünetek jelentkeznek koronavírusos gyerekeknél. Az orvosok Kawasaki betegségről beszélnek

New York-i orvosok három gyermek haláláról számoltak be, akik különleges, gyulladásos tünetei a Covid-19 megbetegedéssel lehetnek összefüggésben.

Amerikai kórházak a The Guardian szerint több tucat gyermeknél jelezték ugyanazokat a tüneteket, amelyek vélhetően a szervezet túl nagy immunreakciójával függenek össze a koronavírussal való megbetegedés után.

A tudósok korábban azt gondolták, hogy a Covid-19 a gyermekeknél csak enyhe tünetekkel jár. A New York-i esetek azonban annak kockázatára mutatnak rá, hogy a betegség egészségügyi kockázatokkal járhat a legkisebbeknél is, még ha többségüknél nem is voltak láthatóak a koronavírus tünetei.

Kawasaki betegség

Az orvosok szerint Kawasaki betegségről beszélünk, ami egy furcsa szindróma, melynek eredetét orvosi körökben a mai napig talány övezi.

Hírdetés

A Kawasaki betegség első fázisában 39 fok feletti lázzal jelentkezik, kiütések jelennek meg, a szem bepirosodik, a kéz és lábbőr begyullad, a mirigyek és a nyelv megduzzad.

Második fázisában hasmenés, hányás alakul ki, fájnak az izületek, a bőr hámlani kezd. A harmadik fázisban a legtöbb esetben a szervezet legyőzi a betegséget és meggyógyul.

Bizonyos esetekben azonban emésztési és szívrendszeri komplikációk jelentkeznek, begyullad a szívizom és a szíverek, a gyermekek kis százaléka belel is hal ebbe a betegségbe. Másoknál pedig maradandó szívkárosodást okoz.

A Kawasaki betegség kialakulására egyelőre nincs magyarázata az orvosoknak, de feltételezik, hogy baktériumokkal és vírussal hozható összefüggésbe. Ugyanúgy örökletes alapjai is lehetnek.

Leggyakrabban 5 éves kor alatti gyermekeknél jelentkezik, inkább a fiúknál, közülük is leggyakrabban ázsiaiaknál.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »