Furcsa tünetek, amik refluxra utalnak

Furcsa tünetek, amik refluxra utalnak

A reflux – vagyis a gyomorsav visszajutása a torokba és a nyelőcsőbe – meglehetősen gyakori betegségnek számít. Leggyakoribb tünete az égető, kaparó érzés a torokban és a mellkasban, de ezen kívül is lehetnek még olyan tünetek, amelyek ennek a betegségnek a jelenlétére utalnak.

Ha evés után úgy érezzük, hogy túl sok nyálunk termelődik, az jó eséllyel azt jelzi, hogy refluxosak vagyunk. Ennek az az oka, hogy a nyáltermelés jóval erőteljesebb lesz, ha valami irritálja a nyelőcsövet, mert a szervezet felkészül arra, hogy “leöblítse”, bármi került is oda – írja a Házipatika.com.

A gyomorból távozó gyomorsav nem csak a torkot irritálhatja, hanem akár a tüdőig is eljuthat, aminek akár súlyos tüdőgyulladás is lehet a vége. Akinek gyakran van tüdőgyulladása minden különösebb ok nélkül, annál felmerülhet, hogy a reflux okozza a betegséget.

Hírdetés

A reflux tünete akár rendkívül, már-már ijesztően erős mellkasi fájdalom is lehet, amelyet súlyosabb esetekben a beteg akár egy szívrohammal is összetéveszthet. Sajnos arra is volt már példa, hogy a dolog fordítva történt – éppen ezért erős mellkasi fájdalom esetén mindenképpen menjünk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt, és hagyjuk, hogy szakember döntse el, pontosan mi bajunk van.

A gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savak és anyagok keserű ízt okozhatnak a szánkban illetve a torok hátsó részében – ez szintén tipikus refluxos tünet.

A reflux szűkületet okozhat a torokban, ha a visszaáramló sav felsérti a nyálkahártyát, ami nyelési problémákhoz vezethet. Ha folyamatosan olyan érzésünk van, mintha gombóc lenne a torkunkban, vizsgáltassuk meg magunkat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »