Furcsa számok miatt kerültek többségbe a brit EU-kilépést pártolók

Tíz nappal a brit EU-tagságról döntő népszavazás előtt többségbe kerültek a kilépést pártolók. Ez derül ki legalábbis a Financial Times összesítéséből – a lap a különböző közvélemény-kutatók felméréseit teszi egymás mellé. A mostani állás szerint 46 százalék szavazna a kilépésre, míg 44 százalék választaná az EU-t. Hosszú idő után ez az első olyan alkalom, amikor a nemet pártolók vannak többségben.

Ennél egy fokkal bonyolultabb azonban a helyzet, ha megnézzük, pontosan milyen közvélemény-kutatási adatokból számolták ki ezeket az adatokat. A számokat durván eltorzítják az ORB adatai – ők a nemmel szavazók 55-45-ös előnyét várják. Minden más cég alig 1-2 százalékpontos különbséget mér, az pedig teljesen változó, hogy az igenek vagy a nemek javára-e. Az ORB korábban is a legfurcsább állásokat mérte: egy hete még 12 százalékpont előnyt mértek az igennek, május 22-én pedig 58-38-as igen-előnyt.

Hírdetés

Ha az ő méréseiket kivesszük a listából, teljesen más a kép. Az elmúlt néhány nap felméréseiben például a YouGov 43-42 arányban a nemeket hozta ki elsőnek, az Opinium pedig 44-42-es igen-előnyt mért.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »