Furcsa módon nyerte a 49 milliárdos beruházást Orbán "új Simicskája"

Furcsa módon nyerte a 49 milliárdos beruházást Orbán "új Simicskája"

Nem meglepő módon a Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. nyerte el azt a közbeszerzési eljárást, amelyet az MNV Zrt. a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság beruházásaira írt ki – számol be a Népszabadság.

Az eredmény pénteken jelent meg az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében. A Dagály uszoda átalakítására hárman pályáztak: a Strabag, a Magyar Építő Zrt. és Orbán Viktor barátjának, a Videoton FC tulajdonosának cége, a Market Zrt, nem meglepő módon utóbbi nyert. A beruházás bruttó költsége mintegy 49 milliárd forint lesz.

A dolog furcsasága, hogy az eredményt a dokumentumok szerint május 11-én kihirdették, másnap pedig szerződést is kötöttek Garancsi cégével. A szerződéskötést lehetővé tévő kormányhatározat viszont csak május 26-án jelent meg a közlönyben.

Az MNV tehát úgy kötötte meg a 49 milliárdos szerződést a Market Zrt.-vel, hogy az azt lehetővé tévő kormányhatározat még meg sem született.

Hírdetés

A 2017-es vizes vb története eddig is fordulatokban bővelkedett: a világ egyik legnagyobb sporteseményét eredetileg Mexióban rendezték volna, ám az ottani kormány nem biztosított fedezetet a 100 millió dollárra becsült beruházásra, így inkább visszaléptek. Ekkor került képbe beugróként Budapest.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke áprilisban még arról beszélt, hogy a világesemény összesen 25 milliárd forintba kerül majd. Mint az a Markettel megkötött szerződésből is látszik, az összeg már most ennek a többszöröse. Hogy miért, arra még a kormány részéről sem egyértelmű a válasz.

  • Lázár János azt mondta, hogy a licencdíjak beszedése miatt nőttek a költségek, a 2022-ig esedékes díjakat ugyanis már 2017-re be kell fizetni.
  • Giró-Szász András viszont azt, hogy a beruházás bővülése emelte duplájára a költségeket.
  • Az MNV pedig azt, hogy az 50 milliárd az uszodánál egy sokkal komplexebb fejlesztés fedezete.

  • Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »