Furcsa levelet kaptunk a kárpátaljai ukrán sovinisztáktól

Furcsa levelet kaptunk a kárpátaljai ukrán sovinisztáktól

Bizony, magától a Karpatszka Szicstől kaptunk egy hosszas, valószínűleg a Google-fordítón áteresztett magyarázkodó levelet az elmúlt napok gyalázatos ungvári és beregszászi eseményeivel kapcsolatban.

Ukrán szélsőségesek leszedték a magyar zászlót a beregszászi városházáról

A Karpatszka Szics szombaton a konzulátus kapujára „Nem! – a magyar sovinizmusra, Igen! – az ukrán-magyar nemzeti testvériségre” feliratú plakátot helyezett el. A szervezet tagjain kívül egyetlen civil lakos sem csatlakozott a tüntetéshez. Az akciót a konzulátus biztonsági őrei és rendőrök felügyelték.Vasárnap legalább száz tüntető sorakozott fel a Karpatszka Szics, a Szvoboda, valamint a Jobb Szektor ultranacionalista csoportosulások zászlaja mögött Beregszász központjában.

Amennyire az itt-ott dadaizmusba hajló küldeményből kisilabizálható, az ukrán soviniszták között nem olyan felhőtlen a magyargyűlölet által összekovácsolt egység, ahogy az itthonról első pillantásra látszik. A szélsőséges szervezet ugyanis azzal vádolja a szintén ultranacionalista politikai tömörülést, a Szvobodát, hogy

saját félkatonai egysége számára elbitorolta a Karpatszka Szics nevét és jelvényeit.

Állításuk szerint a szervezetnek – korábbi Facebook-közléseikkel összhangban – semmi köze a beregszászi magyar konzulátusról a magyar lobogót vasárnap letépő szélsőségesekhez.

A szombati molinót, mellyel szerintük „a magyar sovinizmus” ellen tiltakoztak, viszont vállalják, levelükben pedig arra igyekeznek rámutatni,

Hírdetés

mennyire tanácstalanul állnak az ukrán „jobboldaliak” a két, szerintük egymásnak ellentmondó akció előtt.

A Karpatszka Szics ezzel az érveléssel próbálja bizonyítani, hogy a zászlószaggatás mögött valójában a Szvoboda áll.

A szervezet levelét változtatás nélkül közöljük, mindenki döntse el, mit hisz el belőle és mit nem:

A „Karpatszka Szics” az eseményekről Beregszázban november 12-én

November 12-én a „Szvoboda” politikai párt és ifjúsági eggyesülete provokációkat végzettek eggyesületünk ellen és az ukrán és a magyar nemzeti kisebbség között konfliktus megteremtésére.
 
Egy nappal ezelőtt számos eseményt tartottunk Ungváron : a jobboldali aktivisták kongresszusa, a felvonulás és egy anti-sovinizmus akció a magyar konzulátus előtt.
 
A „Karpatszka Szics” megalapításának évfordulója annak lett alkalma, hogy megmutassuk pozíciónkat, hiszen a valódi jobboldaliak mindenekelőtt az Európai nemzetek jövőjét támogatják. Úgy véljük, hogy a jelenlegi helyzetben a határ hosszabitása problémája néhány kilométerre nem elfogadott. Mert a veszélyek, amejjek fenyegetik a mi népeinket, megkérdőjelezik az Európai civilizáció létezését.
 
A „Szvoboda” párt politikusai másnap Beregszázba mentek, és egy menetet tartottak, amely a városi tanács közelében végződött. Ott levették a magyar zászlót, és megpróbálták elégetni, de féltek a rendőrségtől. Hozzá kell tenni, hogy az EU-zászlóhoz, amely ott lógott az oldalán, nem is nyúltak.
 
Mihez vezetett a tetteik?
 
Íme néhány tény:
 
– Beregszáz lakói utálják és újra kinevetik az ukrán nacionalistákat;
– felháborodott a magyar hatóság, és most várhatyuk tovább a kapcsolatok romlását Ukrajna és Magyarország közt;
– az ukrán és európai jobboldaliak nem értik, mi történik, mert egy nap kiálnak a sovinizmus ellen a magyar konzulátus előtt, másnap pedig néhány tucat ember terepszínű ruhában és a sport kabátokban a magyar zászlókkat szaggattik le.
 
A legérdekesebb az, hogy az utóbbiak eggyesületünk nevét és zászlónkat használik.
 
A „Karpatszka Szics” létezik Nyugat-Ukrajnában már 7 éve, de a nevünket ellopta ez a párt a saját katonai egységének, hogy politikai osztalékot és PR-t kapjon az ukrán-nyugati régiókban. Ennek eredményében, beszédben és a Facebook-on próbálva megakadályozni a Nyugat-Ukrainai helyzetét Karpátalján, maguk létrehozik őt.
 
Ezért a régióban felmerül egy ilyen kérdés : kik ezek a lefizetett aktivisták és miért idegen nevet viselnek? Ugyanakkor a magyar média, amelyik november 11-én támogatta a mi cselekvényeinket, hemzseg hírekkel zászlók lebontatásárol, a sovinizmus és a „Karpatszka Szics” ellenségeskedését a magyarok ellen, ősszekeverve két alapvetően eltérő szervezetet.
 
Ismét hangosan kijelentyűk: a jobboldal Kárpátalján egy és ez mink vagyunk – „Karpatszka Szics”.
 
Semmilyen politikai cselszövés nem kényszerít minket a harc beszüntetésére és arra, hogy keressűnk együttműködés más európai nemzetekkel, mert a tét az, hogy létezzen a Fehér Európa.
 
Magyar testvérek! Ne higgyetek a lefizetet liberális médiának és ne legyetek elbolonditva a politikusok provokációival. Mi, Kárpátalja nacionalistái megígérjük, hogy elnyomjuk minden szeparatista kísérletet, amely destabilizálja az ukrán-magyar kapcsolatot.
 
A győzelem azokké, akinél a hatalom és az igazság van.

„Idegen, jegyezd meg, itt az ukrán a gazda!” – eljárást indítottak a magyar zászlót Beregszászon letépő soviniszták ellen

A KárpátHír kárpátaljai magyar portál azt írja, a hatóságok garázdaság miatt nyomoznak. Az egyenruhások végignézték az egész gyalázatos jelenetet, most azonban azt mondják, „a provokatív cselekedetet végrehajtók személyének azonosításán” még dolgoznak. Kárpátaljai magyar portálok beszámolói szerint szombaton és vasárnap maszkos tüntetők vonultak fel előbb Ungváron, majd Beregszászon, magyarellenes jelszavakat skandálva.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »