Furcsa kihallgatás a repülőtéren

Három órán át hallgatták ki munkatársunkat tegnap éjjel a New York-i John Fitzgerald Kennedy repülőtéren, amikor belépésre jelentkezett az Amerikai Egyesült Államokba. Utólag derült ki, az amerikai hatóságok arra voltak kíváncsiak, miért vásárolt repülőjegyet Tóásó Előd és nővére, Dénes Edit számára.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bolíviában hat évig raboskodó magyar férfi és testvére az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságra ment volna Washingtonba a saját ügyében tanúskodni, de az amerikai hatóságok nem engedélyezték a belépését, ezért el sem indult, nővérének pedig tizenkét órával az utazás előtt vonták vissza beutazási engedélyét.

Privát kérdések özöne

Hírdetés

Kollégánkra az amerikai határőrök az utazásához egyáltalán nem kötődő, privát jellegű kérdések özönét zúdították. Megkérdezték például, milyen pártoknak tagja, intim kérdéseket tettek fel a magánéletével kapcsolatban, és összesen nyolc ismerősének, barátjának kérték el a telefonszámát. Ellenőrizték a különféle közösségi oldalakon folytatott tevékenységét is. Az eljárás azért szokatlan, mert munkatársunk több tucatszor járt az Egyesült Államokban, érvényes sajtóvízuma és könnyített beutazási engedélye van. Az is érdekes kérdés, hogy az amerikai hatóságok honnan tudtak a két EU-s ügyfél (kollégánk és az őt szállító repülőtársaság) közötti jegyvásárlás részleteiről. A kihallgatás után kollégánk beléphetett az országba.

Ismert, 2009 áprilisában Bolíviában kommandósok rajtaütöttek egy csoporton, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült. Az akcióban életét vesztette a magyar állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Elődöt és egy horvát férfit, Mario Tadicot letartóztatták és vizsgálati fogságban tartották.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »