Furcsa fertőzések Kolozsváron, a román hatóságok hallgatnak

Furcsa fertőzések Kolozsváron, a román hatóságok hallgatnak

Egy ritka betegséggel, az úgynevezett Q-lázban fertőződött meg 23 ember, főként a kolozsvári Állatorvosi Egyetem hallgatói – tudta meg a G4media.ro.

Az eseteket május és augusztus között regisztrálták Kolozs megyében, de a román hatóságok hallgattak a fertőzésekről. Ami még rosszabb, az egyetemistákat sem tájékoztatták arról, hogy miben szenvednek társaik. A román portál információi szerint a diákok az egyetem mellett működő állatorvosi klinikán fertőződtek meg. Néhány eset a klinika dolgozói között is előfordult, az utolsó fertőzést augusztus huszadikán regisztrálták.

A megyei közegészségügyi hivatal vezetője elismerte a lapnak a fertőzést, azt nyilatkozva, hogy egy fertőzött állattól kapták el a diákok a betegséget. „Valaki nem tartotta be a fertőtlenítési szabályokat” – magyarázta az esetet, de szerinte azóta minden rendben van, a járványt megállították. Arra a kérdésre, miért nem hozták nyilvánosságra az eseteket, azt válaszolta, nem akartak pánikot. A járvány megállítása érdekében az állatorvosi klinikát három napra bezárták.

Hírdetés

A betegség egyébként nem tűnik nagyon súlyosnak, egy komolyabb megfázásra emlékeztet: magas láz, izomfájdalmak, erős fejfájás, köhögés, izzadás. Az is kiderült, hogy senkinél nem okozott szövődményeket a betegségi.

A Q-lázat egyébként azért hívják így, mert sokáig nem tudták, mi okozza, ezért kapta a kérdőjeles láz (Query fever) elnevezést. 1934-ben észlelték először Ausztráliában, vágóhídi munkások körében. Egy parazita okozza, amely előfordulhat spóraszerű alakban is, ezért nagyon ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Állatok terjesztik, a fertőzött egyed tünetmentes is lehet, a kórokozót légúti váladékával, tejjel, vizelettel, széklettel üríti, tehát az emberre való terjedéshez nem szükséges szoros kontaktus az állattal. Emberről emberre ritkán terjed.

Lukács Csaba / Magyar Hang


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »