Furcsa egy puccskísérlet volt

Furcsa egy puccskísérlet volt

Racionális magyarázat egyelőre nincs arra, miért most történt, még azt sem tudni, ki állt a hátterében, “belső vagy külső érdek mozgatta-e a szálakat” – mondja Hegedűs Tamás geopolitikai szakértő. Nógrádi György szerint ennél “szerencsésebb” puccskísérlet csak a népmesében van, minden, ami történt, Erdogan érdekeit szolgálja. Georg Spöttle is úgy véli, Erdogan az eseményeket tisztogatásra használhatja.

Csaknem 200, köztük legalább negyven civil halálos áldozata van a tegnap éjszakai katonai puccskísérletnek, amellyel a török hadsereg egy része megpróbálta megdönteni Erdogan elnök hatalmát. Szabályos harcot vívtak a kormányhoz hű biztonsági erőkkel és a rendőrökkel, valamit az elnök által utcára szólított civilekkel. A hatalomátvételi kísérletet már leverték, több mint háromezer embert őrizetbe vettek. Az ügyvivő vezérkari főnök szerint a hatalomátvételi kísérlet résztvevői nagyobbrészt a légierő és a csendőrség kötelékéből, továbbá egyes páncélos alakulatokból kerültek ki. Recep Tayyip Erdogan államfő hazaárulásnak minősítette az államcsínyt és azt ígérte, végigviszi a hadsereg megtisztítását. Nem sokkal ezelőtt megnyitották az egyik legfontosabb hajózási útvonalat, a Boszporusz tengerszorost, illetve az eddig lezárt hidakat is újra járhatóvá tették. Szintén nemrég történt, hogy a még harcoló puccsisták egy része elfoglalt egy hadihajót, és egyes hírek szerint túszként tartják fogva a török flotta parancsnokát.

Nem a NATO ellen irányult

Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb hadseregével, a puccskísérlet azonban nem a szövetség, hanem a török vezetés ellen irányult – szögezte le Nógrádi György. A hadseregből a kisebbség vett részt a puccsban – emlékeztetett Szijjártó Péter délelőtti sajtótájékoztatón elhangzott szavaira.

Nem lesz stratégiai fordulat

Hogy a hadsereg nagyobb részét nem tudták elérni a puccsisták, abban nyilvánvalóan szerepe volt az Erdogantól való félelemnek és annak is, hogy a hadsereg felső vezetését korábban lecserélték, az új személyek kiválasztásakor pedig a politikai hűség kérdése volt a meghatározó szempont. Ugyanez igaz a rendőrségre is – mondta. A szakértő szerint az, hogy a puccsisták nem tudták mobilizálni erőiket, azt jelenti, hogy Erdogan meg tudta őrizni pozícióját, és stratégiai fordulatra nem fog sor kerülni.

Ennél “szerencsésebb” puccskísérlet csak a népmesében van

„Erdogannak ez jó lehetőség arra, hogy a politikai életből, beleértve a hadsereget, a neki nem tetsző személyeket eltávolítsa. Az elmúlt hetekben ezt folyamatosan megtette, amikor a parlamentben az ellenzéki képviselőket leváltotta és börtönbe küldte. Így érte el gyakorlatilag a teljhatalmat. Ennél ’szerencsésebb’ puccskísérlet a népmesében van, minden, ami történt, Erdogan érdekeit szolgálja” – jelentette ki Nógrádi György.

Hogy lehet egy puccsot ennyire rosszul végrehajtani?

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint rendkívül furcsa az, hogy ha fellázad egy hadsereg, az nem tudja elérni a döntő ponton a döntő túlerőt. Hogy lehet egy puccsot ennyire rosszul végrehajtani? – tette fel a kérdést, hozzáfűzve: nem véletlen, hogy a hadsereg nagy része nem állt a szervezkedők mellé. Felfoghatatlannak nevezte Nógrádi György azt is, hogy a rendőrség letartóztatja a katonákat, miközben a nehézfegyverzet a hadsereg kezében van.

Hírdetés

Egy kisebbség egy rosszul előkészített puccskísérlet kezdete után néhány órával elbukott – foglalta össze a szakértő. Mint mondta, nyilvánvalóan meg kell keresni a felelősöket és kideríteni azt, hogy kerülhetett sor a szervezkedésre és a puccsisták kaptak-e támogatást belföldről vagy külföldről. A NATO-tagságot azonban nem befolyásolhatják a történtek Nógrádi György szerint, hiszen a NATO déli szárnya Törökország nélkül nem tudna létezni.

Spöttle: jöhet a tisztogatás

Georg Spöttle szerint várható volt egy katonai puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdogan török elnököt korábban már figyelmeztették is erre az eshetőségre. A biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán szombaton azt mondta, évek óta szerveződhetett a puccskísérlet, hiszen a tiszteknek alaposan tesztelniük kellett, kiket tudnak bevonni. Georg Spöttle úgy vélekedett, Erdogan az eseményeket az ellenzéki pártokon belüli tisztogatásra is felhasználhatja. Beszélt arról is, hogy a péntek éjjeli puccskísérlet hátráltathatja az Európai Unió és Törökország közötti vízummentesség bevezetését.

Hegedűs: szinte kizárt az újabb kísérlet

Szinte kizárt, hogy a közeljövőben újabb puccsot kíséreljenek meg Törökországban, “ha volt biztonsági rés a falon”, az most felszínre került, a rést betömik, most a stabilizáció következik – mondja Hegedűs Tamás geopolitikai szakértő.

Váratlanul jött

Az elemző kifejtette: váratlan volt a péntek éjszakai puccskísérlet, az elmúlt években ugyanis jelentősen megerősödött a hadsereg feletti demokratikus kontroll. Olyan mértékű belső feszültség sem volt az országban, amely egy ilyen katonai lázadást előrevetített volna, a külső fenyegetések pedig inkább az összezárást indokolják – vélekedett.

Racionális magyarázat nincs

Úgy látja, éppen ezért racionális magyarázat egyelőre nincs arra, hogy a puccskísérlet miért most történt. Még azt sem tudni, ki állt a puccskísérlet hátterében, és milyen érdekből történt az egész – mutatott rá. Hozzátette: azt sem tudni, hogy “belső vagy külső érdek mozgatta-e a szálakat”. Felidézte: korábban több katonai puccs is volt az országban, de ezek mindegyike a hadsereg felső vezetésének irányításával történt, törékeny kormányok ellen. Most azonban nemcsak puccskísérlet volt, hanem hadseregen belüli lázadás is, egy erős választott hatalommal szemben – közölte. Kiemelte: az után, hogy sem az ellenzék, sem a katonai vezetés nem állt az államcsíny mellé, az emberek többsége pedig demonstratívan szembeszegült a lázadó fegyvereseknek, az esélyek pillanatok alatt szertefoszlottak. “A török nép elképesztő hősiességgel védte meg a demokratikus rendet” – jelentette ki.

“Az emberek többsége “az elmúlt másfél évtized nyertese”

A szakértő hangsúlyozta: bár Recep Tayyip Erdogan török elnöknek és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) van egy markáns, kisebbségben lévő ellenzéke, az emberek többsége “az elmúlt másfél évtized nyertese”. A 2002 óta tartó kormányzás nemcsak nagy gazdasági fejlődést hozott, hanem soha nem látott társadalmi mobilitást, tízmilliók társadalmi státusa emelkedett jelentősen – közölte. Hozzáfűzte: ez a széles társadalmi bázis semmiképpen nem akar visszarendeződést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »