Fura dolgok történtek az éjjel a Nemzeti Atlétikai Központban + videó

Fura dolgok történtek az éjjel a Nemzeti Atlétikai Központban + videó

Tamberi nagyon szeretheti Budapestet.

Tamberi nagyon szeretheti Budapestet.

Az olaszok olimpiai és Európa-bajnok magasugrója, Gianmarco Tamberi kedd éjjel begyűjtötte azt az aranyat, amire már nagyon vágyott, világbajnok is lett. A nagy showman nem először versenyzett féloldalasan leborotvált szakállal és bajusszal, s a budapesti vb-n a Nemzeti Atlétikai Központban már a döntő előtt kirukkolt egy műsorszámmal. Tamberi átvette a dobverőket a zenészektől – nem egy izgulós típus –, a nap végén pedig megfürdött a vizesárokban.

A tokiói olimpián a katari Mutaz Essa Barsim és az olasz Gianmarco Tamberi egyaránt 237 centivel zárt, a 239 centi fölött egyikük sem jutott át. Ám amíg a 237-ig eljutottak, egyetlen magasságon sem hibáztak, és mivel a szabály lehetővé tette a holtversenyt, abban maradtak, hogy ezt nem is döntik el, így mindketten olimpiai bajnokok lettek. A 31 éves olasz atléta Európa-bajnokságot már nyert szabadtéren (2016, 2022) és fedett pályán is (2019), fedett pályán volt világbajnok (2016), a szabadtéri világbajnokságokon viszont eddig még érmet sem szerzett. Az egy évvel idősebb Barsim három aranyat is begyűjtött egymás után (2017, 2019, 2022), a budapesti vb előtt pedig ő vezette az idei világranglistát 236 centivel. Tamberi a negyedik helyen állt 234-gyel, de nem izgult különösebben a döntő előtt.

A budapesti vb-n a versenyzők bemutatásnál zenészek csinálják a hangulatot, de mielőtt erre a magasugrásban sor került volna, Tamberi elkérte a dobverőket, és ő maga adott egy kis koncertet. A nagy showman nem először versenyzett féloldalasan leborotvált szakállal és bajusszal, és jó néhány szurkolója olyan pólóban drukkolt neki, amelyről az ő fura fizimiskája köszön vissza. 

A döntőben aztán Tamberi egyedüliként jutott át a 236 centin, Barsim ezen a magasságon háromszor hibázott. Az olaszon kívül csak az amerikai JuVaughn Harrison maradt versenyben az egyéni csúcsát beállítva. 238-on Harrison mindháromszor hibázott, így Tamberi már győztesként futhatott neki utolsó ugrásának, majd átszaladt a léc alatt a közönség derültségére, és ment ünnepelni. Barsimnak, akivel olyan jó cimborák, hogy egymás esküvőjén is ott voltak, ezúttal a bronzérem jutott.

Hírdetés

Érdemes felidézni, hogy Tamberi júniusban mit nyilatkozott Barsimról a közmédiának:

– Tizenhárom éve találkoztunk először, és azóta nem álltunk meg, minden évben együtt és egymás ellen versenyzünk. Előfordul, hogy egyikünk támogatja a másikat, aztán fordítva, mivel nem lehet minden nap a legjobb napod, és amikor nem úgy jön össze, ahogy szeretnéd, akkor szükséged van egy jó szóra a jó embertől, és mi mindig ilyenek voltunk egymásnak.

Tamberiről tudjuk, hogy a legénybúcsúját is Budapesten tartotta, de fővárosunk most még kedvesebb lett a számára.

– 2015 óta négy világbajnokságon indultam, de még érmet sem sikerült nyernem, szóval ez az arany nagyon hiányzott. És most végre meglett egy csodálatos közönség előtt, úgy éreztem magam, mintha otthon versenyeznék. Szeretném megköszönni mindenkinek, olaszoknak, magyaroknak, akik támogattak, hogy elérjem a célomat – nyilatkozta Gianmarco Tamberi az M4 Sport kamerája előtt, és nem titkolta, hogy az éjszaka folytatásában kirúg  a hámból.

Erre egyébként már a pályán is hangolódott, ugyanis a 3000 méteres akadályfutás arany- és bronzérmesével, a marokkói Szufian el-Bakkalival és a kenyai Abraham Kibiwottal együtt beleugrott a vizesárokba.

www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »