Füleken is elkezdik a konyhai hulladék szelektív gyűjtését

Füleken is elkezdik a konyhai hulladék szelektív gyűjtését

A 2021-es évtől új kötelességük van a szlovákiai önkormányzatoknak a hulladékgazdálkodás területén. Az eddigi papír-, üveg-, műanyag- és fémhulladékot most kiegészíti a konyhai hulladék szelektív gyűjtése.

A füleki Közhasznú Szolgáltatások (VPS) igazgatója, Tóth Tibor részletezte, hogy konyhai hulladék alatt a biológiailag lebomló hulladék egy részét értjük, tehát ételmaradékokat, gyümölcshéjakat és egyéb, az ételkészítésnél keletkező hulladékokat, a folyékony alapanyagúakat kivéve.

A tanácskozások során az a döntés született, hogy a családi házakat kerti komposztálókkal látják el, melyek segítségével minden háztartás maga végezheti el az említett hulladék feldolgozását. „A családi házakból azonban továbbra is elszállítjuk a zöld- és kerti hulladékot.“

A lakótelepeken élők számára 240 literes barna konténereket fognak kihelyezni. „Minden háztartásba eljuttatunk egy 10 literes kukát, valamint minden hétre egy belevaló speciális zsákot, amelybe a háztartások összegyűjthetik a konyhai hulladékaikat. Ezt követően a gyűjtőszigeteken elhelyezett barna konténerekbe helyezhetik azt“– pontosította.

Hírdetés

Hozzátette, a tömbházak lakosainak nem kell tartaniuk sem a kellemetlen szagoktól, sem a rágcsálók szaporodásától.

„A konyhai hulladék gyűjtésére szolgáló barna kukákat hetente kétszer fogjuk üríteni, és minden alkalommal fertőtlenítjük“ – közölte. Az igazgató véleménye szerint az önkormányzat kezdő beruházása több százezer euró lesz. „Ez oknál fogva a város a komposztálók és barna hulladéktárolók beszerzésére támogatásért folyamodik. Mindemellett a városi komposztáló nem alkalmas e hulladékok feldolgozására, tehát új, speciális technikai eszközök vásárlására is szükség lesz, amely a kiadások legnagyobb részét képzi majd“ – tette hozzá.

A konyhai hulladék gyűjtésére szolgáló rendszert az önkormányzat a napokban kezdi kiépíteni. A lakosság valószínűleg ősszel érzékelheti majd a változásokat, amikor a családi házak megkapják az első komposztálókat. A rendszer véglegesítését 2022-re tervezik.

(Fülek városa/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »