Fucsovics nem genetikai csoda, ez most kiderült

Fucsovics nem genetikai csoda, ez most kiderült

Egy héttel, és négy meccsel ezelőtt azt írtuk Fucsovics Mártonról, hogy már érződik rajta az a fajta terhelés, melyhez nem szokott hozzá az elmúlt években.

A vasárnap véget ért Hungarian Challenger Openre kimerülten, szinte kifacsarva érkezett. Januárban egy kisebb indiai és canberrai versenyen bemelegített az Australian Openre. Ott óriási meccseket játszva, a top-10-es Querrey-t is verve a nyolcaddöntőig menetelt, ahol Roger Federertől három szettben kikapott egy egészen jó mérkőzésen. A magyar teniszező eladdig még nem nyert főtáblás meccset GS-tornán, elképesztő sikernek számított, amit Melbourne-ben művelt.

Ezután begyulladt a lábujja, emiatt napokon keresztül nem edzhetett normálisan, így utazott el Liege-be, ahol a Davis Kupa-csapattal a világcsoportban a tavalyi döntős, házigazda belgák ellen kellett pályára lépni. Három nap alatt, messze nem tökéletes felkészüléssel, enyhe sérüléssel közel tíz órát teniszezett. A páros meccsüket megnyerték Balázs Attilával, de összesítésben 3-2-re Belgium nyert, és jutott a negyeddöntőbe.

http://mno.hu/

Múlt vasárnaptól, Fucsovics számára szerdától indult a Bok Csarnokban a Hungarian Open. Az első körben a liege-i párospartner Balázs Attilát még elintézte két szettben, de a lengyel óriás, Hurkacz ellen már szenvedett, majd Krawietz-cel szemben simábban hozott negyeddöntő után a spanyol Nicola Kuhn jelentette a végállomást (3:6, 6:7), így a tavalyi verseny után idén nem jött össze a döntő Fucsovics Mártonnak.

http://mno.hu/

Hírdetés

Sokaknak ez csalódás lehet, hisz első kiemelt volt a versenyen, a szurkolók egy része abban reménykedett, hogy ujjgyakorlat lesz számára minden ellenfél. A világranglisa 62. helyezettjétől hazai pályán sokaktól immár ez az elvárás, főképp, ha a 225. (Hurkacz), a 227. (Balázs), a 237. (Kuhn) és az 557. (Krawietz) áll a háló túloldalán. Ám egyrészt a rangsor nem tükrözi az aktuális formát, másfelől Fucsovics esetében érdemes visszatérni a fent említett kimerültségre, mely a korábban nem tapasztalt erőltetett menet következménye.

http://mno.hu/

– Szenvedett végig, fizikálisan és mentálisan egyaránt. Hiányzott belőle a rá oly jellemző energikusság, keménység és átütőerő. Elfogyott erre a hétre az ereje, ami teljesen normális.

Azok a kijelentések, hogy Marciban genetikailag benne van a terhelés és mindent bír, az természetesen butaság, ahogy az is, ahogy mindenki már természetesként emlegeti a top 30-at

– elemezte tanítványa budapesti szereplését Sávolt Attila portálunknak. A tréner felhívta a figyelmet: Fucsovics 2015 novemberében még csak a 247. helyen állt, az, hogy most majdnem kétszáz hellyel előrébb jár, óriási léptékű fejlődést mutat. Ezért nem szabad sietteni a további előrelépést, sem túlzott elvárásokat megfogalmazni vele szemben.

Az természetes, ha Fucsovics-szintű játékos, aki nem szokott hozzá, hogy öt hét alatt négy tornán – közte egy Grand Slamen – és egy magas színvonalú csatákat tartogató Davis Kupa-párharcon szerepel, elfárad. Ezzel jelenleg nincs gond, neki viszont tudatosítania kell magában, hogy az általa elért közelmúltbeli eredmények nyomán érthetően megnőttek felé az elvárások. A szurkoló, aki azt látja, hogy Marin Cilicet, Sam Querreyt, David Goffint, vagyis top-20 teniszezőket szorongat vagy ver meg, onnantól ezt a szintet remélik tőle. Teniszben ez néha összejön, néha nem, ezt az aktuális forma, a mentális és fizikai állapot és a sérülések is befolyásolják. Fucsovics óriási tehetség, s mivel játékéval magasra tette a lécet, szoknia kell az ezzel járó következményeket. 

Sávolt Attila természetesen váltott vele néhány szót a Kuhn elleni szombati vereséget követően: a magyart nagyon meglepte ellenfele játékstílusa. – Engem a fiatal Lleyton Hewittra emlékeztetett, agresszív, arrogáns és gátlástalan volt a viselkedése, ahogy nem tisztel senkit a háló másik oldalán. Marcit emellett a combsérülése is zavarta, és hátráltatta végig a meccs alatt, amit a hatodik játékban szerzett – magyarázta Sávolt. Hozzátette, nem kell túlelemezni, vagy túlmagyarázni a Bok Csarnokban történteket, szerinte ez most nem játékosa versenye volt.

Abban, hogy Fucsovics hol lép pályára legközelebb, az orvosok döntése is közrejátszik. Egyelőre nem lehet tudni, milyen súlyos a combsérülése, ha meglesz a diagnózis, s, hogy mennyit kell pihennie, eldönti, melyik versenyen láthatjuk legközelebb.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »