Fű alatt tárgyalt a DK-s Oláh Lajos a kínai külügyérrel, miközben szétekézik a kormányt Kína-politikája miatt

Az azonnali.hu kereste meg Oláh Lajost, a Demokratikus Koalíció politikusát, akitől többek között megkérdezték, hogy nem kínos-e számukra az, hogy maga Oláh is találkozott a hazánkba látogató kínai külügyminiszterrel, miközben folyamatosan ekézik a kormányt a kínai kapcsolatok miatt, de a kínaiak által építendő Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésével kapcsolatban is kíváncsiak voltak a véleményére.

A portál felvezetésében részletezte, hogy Gyurcsány pártja nem adott ki közleményt Oláh Lajos kínai politikussal történt találkozójáról, és ezt az azonnali.hu nem találta meglepőnek annak fényében, hogy a DK nyíltan támadja az Orbán-kormányt Kína-politikája miatt.

Az azonnali.hu felidézte a DK több közleményét, melyben azzal vádolják a kormányt, hogy térden csúszik Kína előtt, valamint a Budapest-Belgrád vasútvonal építését csupán Kína érdekének tartják. Oláh Lajos azonban mindenre talált választ.

Oláh Lajos elmondta, hogy elsősorban magánjellegű témákról ejtett szót a kínai külügyminiszterrel, hiszen ő régóta a kínai kultúra kedvelője és a Nagy Fal Magyar- Kínai Barátság Egyesület elnöke is. Emiatt főleg a magyarországi kínai nyelvtanítás és a a magyar-kínai kéttanítási nyelvű iskola került szóba a beszélgetés során.

A portál rákérdezett arra, hogy miért nem adott ki közleményt a DK a találkozóval kapcsolatban, Oláh azonban úgy gondolta, hogy mindez szükségtelen lett volna, hiszen elsősorban az ő magánélete került szóba, ugyanis a lánya is magyar-kínai kéttanítási nyelvű iskolába jár.

Hírdetés

Válaszában kitért arra is, hogy fogalma sincs arról, hogy pártjának kínos-e az ő szoros barátsága a kínaiakkal, miközben a DK kígyót-békát kiált a kormány Kína-politikájára.

A párt tudja, hogy én intenzíven foglalkozom Kínával, én a kínai teakultúra egyik nagy rajongója vagyok, és még tudnék hasonlókat említeni.

Oláh igen semleges hangot próbált megütni, hiszen a következő kérdésre sem adott egyértelmű választ, állítása szerint ugyanis a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével sem foglalkozik: Ez egy két kormány közötti legmagasabb szintű döntés kérdése, ebbe egy ellenzéki politikusnak beleszólása nincs. A pártom ezzel kapcsolatosan világosan elmondta a véleményét.

A beszélgetés végén az azonnali.hu még arra is kíváncsi volt, hogy vajon a magyar kormány keresi-e Oláh Lajost, ha Kínáról van szó, kikérik-e esetleg a véleményét. A DK politikusa erre így felelt: leginkább a kínaiak értik azt, hogy mit jelent, hogy ő ismeri Kínát.

pesti srácok.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »