Frontországi státusért harcol Lengyelország – kulcsfontosságúnak tarják a határvédelmet

A migrációs válságról folytatott uniós tárgyalásokon Varsó szeretné elérni, hogy Lengyelországot minősítsék frontországnak – mondta az európai uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár a lengyel sajtónak.

Rafal Trzaskowski szerdán Brüsszelben, a migrációs válsággal foglalkozó kormányfői csúcstalálkozón úgy nyilatkozott: Varsó fontosnak tartja, hogy a migrációs válság kezelésére irányuló terv kialakításakor saját feltételeiről tárgyalhasson uniós partnereivel.

A lengyel szempontból fontos feltételek közül a határvédelmet, a menekültek és a gazdasági bevándorlók megkülönböztetését emelte ki, valamint azt, hogy Lengyelország "a frontország külön státusáért harcolhasson".

Trzaskowski hangsúlyozta: "a visegrádi csoport még mindig létezik", hiszen a térség országainak miniszterelnökei a brüsszeli csúcs előtt megtartották az ilyenkor szokásos egyeztetésüket, ezt követően pedig közös nyilatkozatot adtak ki. Ebben megfogalmazták, milyen feltételek teljesítését tartják kulcsfontosságúnak a válság kezelésében.

Hírdetés

A közösen megfogalmazott feltételek közül Trzaskowski a hatásos határvédelmet, az úgynevezett biztonságos országok listájának sürgős összeállítását, valamint a migránsok visszaküldésére irányuló "hatékonyabb politika" bevezetését emelte ki.

Azzal kapcsolatban, hogy az uniós belügyminiszterek keddi találkozóján a visegrádi tagállamok közül egyedül Lengyelország szavazott az Európai Bizottság menekültelosztási terve mellett, a politikus hangsúlyozta: a visegrádi országok között nem volt érdemi eltérés, "csupán taktikai különbségek" vannak.

Az EU-tagországok belügyminiszterei kedden nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét, miközben Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia ellene szavazott, Finnország pedig tartózkodott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »