Friss térkép: így áll most a kurszki offenzíva

Friss térkép: így áll most a kurszki offenzíva

Pénteken erős ellentámadásba lendült az orosz haderő Kurszk megyében: a legfrissebb térképek szerint elkezdték kitolni az ukrán haderőt Oroszország területéről, de még hatalmas a vitatott zóna.

Az ukrán haderő a múlt hét elején hajtott végre meglepetés-támadást Oroszország Kurszk megyéje ellen, az offenzíva dinamikája csütörtökre csökkent, pénteken pedig ellentámadásba lendült az orosz haderő.

Az orosz Rybar térképe szerint jelenleg heves harcok folynak az elfoglalt területek körülbelül felén, köztük Szudzsa városban. Az ukrán haderő a település nagyjából kétharmadát ellenőrzi most biztosan, főleg a délnyugati városrészben.

❗️🇷🇺🇺🇦 Kursk Direction: Attacks by the RFAF in the Korenevo District
What is known as of the end of August 11, 2024

By the end of the day, the situation in the Kursk direction remains tense but relatively stable. Russian troops are deploying additional forces to the region and… pic.twitter.com/05FKbWJvST

— Rybar Force (@rybar_force) August 11, 2024

Hasonló helyzet rajzolódik ki az ukrán Liveuamap térképén is: eszerint az oroszok az elfoglalt települések kicsit kevesebb mint felét vették vissza, és jelenleg Szudzsát is kettévágták a harcok.

A semleges forrásnak tekinthető War Mapper térképéről ugyanakkor még mindig az rajzolódik ki, hogy dübörög az ukrán offenzíva: hat támadási irányt is berajzoltak, ahol nyomulnak előre az ukrán katonák. Megjegyzik ugyanakkor: a háború köde miatt jelenleg lehetetlen pontos térképet készíteni a kurszki harcokról.

#Kursk offensive update.

🇺🇦 is now confirmed to control at least 320 km² of Kursk Oblast.

A significant grey zone persists in some areas, as further verification is required to confirm reported clashes and assess consolidation behind the known forward elements. pic.twitter.com/vMWHqRyoU9

— War Mapper (@War_Mapper) August 11, 2024

Lehet, hogy végre kiderült, mit akarnak kezdeni Kurszkkal az ukránok

Hírdetés

Elkezdtek statikus védelmi rendszereket építeni az ukránok Kurszk megyében: vagyis árkokat ásnak, erődítményeket építenek Oroszország területén, vélhetően azzal a céllal, hogy tartósan megszállás alá vonják a térséget – írta meg a Forbes.

A lap szerint öt zászlóaljat, azaz körülbelül 10 ezer katonát vont össze Ukrajna Kurszk térségében, egy részük elkezdett azon dolgozni, hogy védvonalakat hozzon létre a határ orosz oldalán.

Ez arra mutat rá, hogy Ukrajna Kurszk régió tartós megszállására rendezkedik be.

A lap idéz egy orosz katonai tudósítót is, aki szerint „ez a legrosszabb dolog, amit csinálhatnak” az ukránok, hiszen így sokkal nehezebb lesz egy ellenoffenzíva során kitolni az ukrán katonákat a régióból. Minél lassabb az orosz ellentámadás, annál több idejük lesz az ukránoknak felkészíteni a védelmi rendszereket az offenzívára.

A Forbes elemzője azt írja: a hadművelet fő célja alighanem az, hogy arra kényszerítsék az oroszokat, vonjanak el képességet az északi szektorból, főleg Harkiv megyéből, Vovcsanszk térségéből. Ezután pedig Ukrajna ellentámadást indíthat, azzal a céllal, hogy visszavegyék az elfoglalt ukrán területeket.

Megszólaltak az ukrán elitkatonák a kurszki offenzíváról

A Financial Times hozta nyilvánosságra néhány, a kurszki régióban harcoló ukrán katonával készült rövid interjúját, amelyből kiderült, Kijev lényegében a keleti frontról dobta át az egységeket az akcióra.

Korábban több elemző is kritizálta az ukrán hadvezetést, hogy a donyecki területi veszteségek ellenére körülbelül négy dandárnyi egységet csoportosított egy olyan támadásra, amely stratégiai-taktikai előnyei megkérdőjelezhetők.

A négy dandárból ráadásul kettő elit alakulatnak számít, a 82. és 80. légideszantos dandár katonái a front más szakaszain már bizonyítottak.

A Financial Timesnak nyilatkozó egyik katona elmondta, a támadás előtt bő egy héttel vonták ki egységét a keleti frontról.

Eszerint Kijev a csapatok összegyűjtése érdekében hajlandó volt gyengíteni a donyecki front védelmét, sokkal nagyobb kockázatot vállalva, mint azt korábban hittük.

A nyilatkozat többi része is jelzi, Ukrajna a korábbi betöréseknél sokkal komolyabb akcióra kötelezte el magát. A támadásról a lapnak megszólaló ukrán katona, Denisz ugyanis elmondta, egysége egyértelmű parancsot kapott, és mélyebbre fog hatolni Kurszk megyében.

A sokak által csak „PR-akciónak” titulált támadás azonban – a Financial Times-nak nyilatkozó ukrán katonák alapján – jelentősen megnövelte az ukrán katonák harci morálját.

(Portfólió nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »