Friss felfedezés: kétszeresen védték a kincses Kolozsvárt a középkorban

Friss felfedezés: kétszeresen védték a kincses Kolozsvárt a középkorban

Eddig ismeretlen részletek derültek ki a középkori Kolozsvár északi bejáratáról a Híd utcában lezajlott újabb ásatások alkalmával. A kincses város egykori kaputornyának újabb részeit feltáró régészek olyan védőfalra bukkantak, amelyről nem volt tudomásuk.
Nem véletlenül nevezhették kincses Kolozsvárnak, szigorúan őrizték Erdély fővárosát a középkorban – derült ki a napokban lezajlott újabb Híd (utóbb Wesselényi, románul Regele Ferdinand) utcai ásatások során.

A régészek a város középkori bejáratának, a kaputoronynak újabb részeit tárták fel, és eddig ismeretlen tényre bukkantak:

a város bejáratát külön védőfal is övezte – számolt be a Krónikának a Híd utca Central áruház felőli oldalán lezajlott régészeti feltárás nagy meglepetéséről Sorin Cociș régész, a Régészeti és Művészettörténeti Intézet munkatársa. A szakember elmondta,

sem a korabeli leírásokból, térképekből nem derült ki, sem a későbbi fényképfelvételeken nem volt látható, hogy kétszeresen védték Kolozsvár bejáratait a középkorban.

Hírdetés

Csupán most, a felfedezés után találtak egy erre vonatkozó leírást egy eddig publikálatlan, 1750-ből származó osztrák dokumentumban.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »