Frankhitelesek figyelem! Különös meglepetés jöhet

Frankhitelesek figyelem! Különös meglepetés jöhet
Akár nagyot is eshet idén a svájci frank árfolyama a dollárral és az euróval szemben is, ha megvalósulnak az elemzők várakozásai. Ráadásul átveheti a vezető carry deviza szerepét a jentől – írja a Bloomberg.
A Bloomberg által készített felmérés szerint a svájci frank lehet az, amely a legtöbbet gyengülhet idén a vezető devizák közül az amerikai dollárral szemben. A 40 elemző előrejelzéseinek átlagából adódó konszenzus szerint év végére a jelenleg valamivel 0,91 alatt álló dollár/svájci frank árfolyam év végére 0,98-ra emelkedhet, ez 7 százalékos értékvesztésnek felelne meg. Ezzel a frank megelőzi a japán jent is, a távol keleti devizától 5,5 százalékos értékvesztést várnak a dollárral szemben ebben az időszakban.

A rendkívül alacsony kamatok miatt a svájci frank a japán jennel együtt az egyik kedvenc finanszírozó devizája a carry tradeknek, az olyan ügyleteknek, ahol egy alacsony kamatozású devizában felvett hitelből egy magas kamatozású devizában nyitott vételi pozíciót finanszíroznak. Az ilyen ügyletek nyeresége természetesen nő, ha a finanszírozó deviza árfolyama esik, persze fordított irányban is igaz az összefüggés (amint arra a hazai svájci frank alapú hitelek példaként szolgálnak).

Minden adott ahhoz, hogy a svájci frank attraktív finanszírozó devizává váljon – mondta Valentin Marinov, a Citigroup vezető devizastratégája. A mostani szinteken jelentősen felülértékelt, ha a svájci gazdaság fundamentumait vesszük figyelembe – tette hozzá az elemző.

EUR/CHF

Hírdetés

Alfatrader

Az OECD vásárlóerőn alapuló számításai szerint a 15 vezető deviza közül jelenleg a leginkább túlértékelt – írja a Bloomberg. E szerint a frank jelenleg 35 százalékkal túlértékelt a dollárhoz képest, az euróval szemben pedig 32 százalékos túlértékeltségről lehet beszélni – emeli ki az elemzés. A frank egyébként az egyetlen olyan vezető deviza lesz a felmérés szerint, amely idén gyengül majd az euróval szemben, a konszenzus 1,7 százalékos leértékelődést vár a közös devizával szemben.

Jó döntés lehet a svájci frank alapú carry pozíciók megnyitása, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy a mostani szintekről az jelentősen erősödne – mondta Steve Barrow, a londoni Standard Bank szakértője. Ő a frank dollárral, euróval és fonttal szembeni eladását egyaránt javasolja az ügyfeleinek. A dollárral szemben szerinte paritásig, az euróval szemben pedig 1,3-ig is gyengülhet év végére a kurzus. A frankerősödés kockázatát csökkenti, hogy az svájci jegybank (SNB) elnöke, Thomas Jordan a múlt héten megerősítette, az euró/svájci frank árfolyamban az 1,2-es árfolyamküszöb az előrelátható jövőben a helyén marad.

Ez érthető is, hiszen az árfolyamküszöb eddig jól szerepelt, a piaci szereplők várakozásaiba beépült, s eddig nem is nagyon kellett a jegybanknak ezen a szinten beavatkoznia. A svájci gazdaságnak nem tenne jót, ha a frank tovább erősödne, ez deflációs veszéllyel járna, s jelentősen lassíthatná a gazdaságot.

Az összefoglaló szerint idén a carry trade pozícióknak kedvezhet, hogy eloszlani látszik a bizonytalanság az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikája körül. A kötvényvásárlások csökkentése beindult, s ezzel a szereplők szerint az egyik bizonytalansági tényező kikerült a piacról.


Forrás:napi.hu
Tovább a cikkre »