Francis pápa a bukaresti hősök terén?

Francis pápa a bukaresti hősök terén?

A New York Times szerkesztőségében ül közel egymáshoz két „tájékozott” amerikai újságíró, közép-európai szakértő mindkettő. Úgy, ahogy a filmekben látjuk, egy hatalmas teremben íróasztallal és polcokkal elkülönített ketrecekben, egymást túlkiabálva, elég nagy hangzavarban.

Figyelj, Tom, hol csavargott már megint ez a Ferenc pápa? Mint mondasz, pópa vagy pápa? Pápa, no, a Ferenc!

Nem képes az öregfiú a fenekén csücsülni Vatikánban, és csak hébe-hóba kiintegetni óvatosan az erkélyéről, hogy ki ne essen? Nem csak integet, áldást is osztogat közben onnan. Tényleg? Nekem szólt a múltkor a vallásrovat vezetője, hogy írjak mindenről, ahol a pápa és a többi komolyabb vallásvezető jár. Kellett nekem szidnom az Istent a klotyó előtt, meghallotta….Most meg repülget ez a Francis össze-vissza, merre is jár? Valahol Közép-Európában, valamilyen B betűvel kezdődő fővárosban dekkolt. A fenébe, abból több is van: Budapest, Bukarest, Belgrád, „Brága” és „Bratislava” is. Miért nem maradt meg az utóbbi Pozsonynak, akkor most egyet kiszűrhetnék! Legyen a segítségedre, hogy ott volt vasárnap, ahol az az illiberális Orbán a miniszterelnök!

Fuck jou! Magyarországon és Romániában is Orban a miniszterelnök. Akkor számold ki! Ecc – pecc kimehetsz, holnapután bejöhetsz. Cérnára, cinegére, ugorj cica az egérre, fuss! Bukarest! Egyébként tök mindegy, mi vagyunk úgyis a legjobbak, a legtökéletesebbek, a legtévedhetetlenebbek! És a leghitelesebbek is! Ha mi azt mondjuk, Bukarestbe látogatott, akkor ott is volt, csak nem tudta! Különben is teljesen mindegy, egyik sem olajország, és mindkét országban élnek állítólag szép számmal magyarok! Ha tévedtünk is, nem lesz semmilyen helyreigazítás, bármennyi elmarasztaló komment érkezik a címükre. Egyébként is nagyon megérdemlik, ha mégis Budapesten volt a pápa és mi Bukarestet írtunk, hiszen nem jöttek el 1984-ben a Los Angeles-i olimpiára, a románok pedig itt voltak. Ráadásul Trump küldött a napokban egy bratyizó levelet a magyar miniszterelnöknek… Majd kap Bidentől, hogy egyáltalán elolvasta! Egyébként csodálkozom, hogy a Szentatya Pozsonyba menet egyáltalán átrepült Magyarország felett!

Mit lehetne még ehhez a szerkesztőségi beszélgetéshez hozzátenni? Talán azt az ősrégi félrehallós viccet, amikor még a Szovjetunióban megkérdezik a jereváni rádiótól, hogy igaz-e, hogy Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak?

A hír igaz, csak nem Jerevánban, hanem Moszkvában, és nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Hírdetés

Ennyire azért ők sem lehetnek hülyék, gondolja a jóérzésű magyar ember! Lehet, hogy az egész mögött valamilyen szándékos bosszantás van. Elképzelhető, hogy a Times közép-európai szakértői nagyon is jól tudják, mivel lehet legjobban felbosszantani a magyarokat: ha lebukarestezik Budapestet. Bár a hazátlan jenki kifejezéssel nekünk sem kell messzire mennünk, ha fel akarjuk bosszantani őket.  

De nem csak a tudatlan újságírás indult be a magyarországi pápalátogatás kapcsán, hanem az álhírgyártás is!

Miközben Ferenc pápa százezres tömeg előtt tartott szentmisén mondott köszönetet a „nagy magyar keresztény családnak”, amelyet – mint mondotta – szeretne magához ölelni, addig a BBC budapesti tudósításában a címlapján arról ír, hogy a pápa a leselkedő antiszemitizmusról beszélt a magyarországi útja során. Mikor is, kinek is?

Írják ezt akkor, amikor Ferenc pápa így búcsúzott Budapesten: “Amikor újfent hálámat fejezem ki az engem fogadó állami és vallási vezetőknek, szeretném kimondani: köszönöm nektek Magyarország népe. Áldásom innen, ebből a nagyvárosból szeretnék mindenkit elérni, főként a gyermekeket és a fiatalokat, az időseket és a betegeket, a szegényeket és a kirekesztetteket. Veletek és értetek mondom: Isten áldd meg a magyart!”

A BBC budapesti tudósítója nyilván még a Puskás Arénában ragadt, és az angol fociválogatott térdelését kísérő füttykoncert miatt ferdítette a valóságot…A szentmisén letérdeplő hívők és a magyar-angol focimérkőzésen talpon maradó magyar labdarúgók miatt neheztelhetett…

Hát így állunk mi most az amcsikkal és a britekkel, akik most álhírekkel és valótlanságokkal bombáznak minket! Még szerencse, hogy Istennel és a földi helytartójával megbékültünk!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »