Franciaországban visszatértek a nézők a mozikba

Franciaországban tavaly visszatértek a nézők a mozikba: a több mint 152 millió megváltott jegy a koronavírus-járványt megelőző évek (2017–2019) látogatottsága háromnegyedének felel meg, ami világviszonylatban az egyik legjobb aránynak számít. Bár a legnézettebb filmek toplistáját továbbra is amerikai akciófilmek vezetik, tavaly először a francia filmek több nézőt vonzottak, mint az amerikaiak.

A francia Nemzeti Filmközpont (CNC) hétfőn közzétett adatai szerint 2022-ben 59,2 százalékkal többen váltottak jegyet a franca mozikba, mint 2021-ben, de még 26,9 százalékkal kevesebben, mint 2017 és 2019 között, amikor is az éves átlag 208 millió volt. „Ez nagyon biztató eredmény egy egyelőre még rendkívüli helyzetben. Franciaország az egyik legjobb fejlődést hozta a világon, korlátozottabb visszaeséssel az Egyesült Államokhoz, Dél-Koreához, Németországhoz, Spanyolországhoz vagy Olaszországhoz képest” – írta közleményé­ben Dominique Boutonnat, a CNC elnöke.

Hírdetés

A legnézettebb filmek listáját az amerikai akciófilmek vezetik: az Avatar – A víz útja című alkotást több mint 8 millióan, míg a Top Gun: Maverick című filmet 6,7 millióan látták. Harmadik helyre került a Minyonok: Gru színre lép című animációs kalandfilm, amelyre 3,9 millióan váltottak jegyet, a Jurassic World: Világuralom című kalandfilmet 3,5 millióan, a Fekete Párduc 2-t pedig 3,4 millióan nézték meg. A francia filmek közül a Bazi nagy francia lagzik című vígjáték harmadik részét látták a legtöbben (2,4 millió), a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozatról szóló November című thriller pedig 2,3 millió nézőt vonzott.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »