Franciaországban letartóztatták az egyik ismert ukrán milliárdost és oligarchát

Franciaországban letartóztatták az egyik ismert ukrán milliárdost és oligarchát

A francia Alpok egyik luxussíközpontjában letartóztatták az egyik ismert ukrán oligarchát. A korábbi parlamenti képviselőt és nagyvállalkozót több mint 100 millió dollár elsikkasztásával gyanúsítják, jelentették az ukrán hatóságok.

A francia rendőrség nemzetközi elfogatóparancs alapján vette kedden őrizetbe Konstantin Zhevagot egy courcheveli szállodában – közölte az ukrán állami nyomozó hivatal, hozzátéve, hogy várhatóan szerdán fog megjelenni a chambéry bíróság előtt, ami az első lépés az Ukrajnának való esetleges kiadatása előtt.

Az Európa legfitalabb milliárdosának tartott Zhevago letartóztatását megerősítette a francia ügyészség, mely közölte, hogy a kiadatási eljárás első szakaszában szerdán vagy csütörtökön fog megjelenni a bíróságon. Az eljáró szervek nem kívánták bővebben kommentálni az esetet. Jelenleg Ukrajnából várják a kiadatási kérelemmel kapcsolatos dokumentumokat.

Hírdetés

Ževago a ma már megszűnt ukrán Finance & Credit Bank fő haszonélvezője és a Ferrexpo bányavállalat korábbi vezetője. 1998 és 2019 között az ukrán parlament képviselője volt.

2019-ben az ukrán hatóságok azzal vádolták őt és másokat a Finance & Credit Bank vezetői közül, hogy együtt több mint 100 millió dollárt sikkasztottak el. A nyomozóiroda szerint csalással megsértették “az állam és a banki betétesek érdekeit”. Ugyanebben az évben Ukrajna elfogatóparancsot adott ki ellene, majd 2021-ben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki rá. Lefoglalták Ževag vagyonát is, a hozzá kapcsolódó cégekkel és egyéb ukrajnai vagyontárgyakkal együtt.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »