"Francia"országban jogszerű a szakálluk miatt kirúgni a muszlimokat – az Államtanács még beleszólhat

"Francia"országban jogszerű a szakálluk miatt kirúgni a muszlimokat – az Államtanács még beleszólhat

A francia igazságszolgáltatás jogszerűnek találta annak a Párizs környéki kórháznak a döntését, amely elbocsátott egy egyiptomi rezidens orvost, mert nem volt hajlandó megnyírni a szakállát – jelentette az AFP francia hírügynökség szombaton.

Az egészségügyi intézmény vezetése “vallási hovatartozás kirívó megnyilvánulásaként” értékelte a túl hosszúnak ítélt szakállat. December 19-én kelt ítéletében a versailles-i fellebbviteli bíróság úgy találta, hogy bár a hosszú szakáll önmagában nem a vallási hovatartozás jelképe, a körülmények mégis a kórházat igazolják.

A rezidens akkoriban tekintélyes méretű szakállat viselt, amelytől többször felszólítás ellenére sem volt hajlandó megválni. A férfi arra kérte a kórház vezetését, hogy tartsák tiszteletben magánéletét, ugyanakkor nem tagadta, hogy megjelenésével egyúttal vallási elkötelezettségét is demonstrálja.

A bíróság ítéletében azzal érvelt, hogy a rezidens magatartásával nem tett eleget a közszolgálatban elvárt vallási semlegességnek.

Hírdetés

“Jelenleg ott tartunk, hogy azt méricskéljük, hogy hány centiméter szőr lehet emberek állán anélkül, hogy sértené az állam és az egyház szétválasztását” – magyarázta az ügyvéd, aki mindenkit megnyugtatott, hogy ügyfele talált "toleránsabb" kórházat.

Franciaország nem tűr ellentmondást, ha a szekularizáció elvéről van szó, amelyet az egyház és az állam szétválasztásáról szóló, 1905-ös törvény rögzít. A vallásos jelképek – köztük a muszlim fejkendő – az oktatási intézményekből is ki vannak tiltva.

Persze véletlenül sem "iszlamofóbiáról" van szó vagy a muszlimok állítólagos integrációját támogató intézkedésekről. A szekuláris francia állam még II. János Pál pápa szobrán sem tűri meg a keresztet. A "francia"országi demográfiai helyezetet és a terrorcselekményeket elnézve a muszlimokat kellemetlenül érintő, de az európai hagyományos értékrendeket szintén gyengítő nagy vallássemlegesség nem fog sokat segíteni rajtuk az iszlám térhódítása ellen.

(Kuruc.info – MTI – Yabiladi nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »