Franciaországban dúl a muszlimellenesség és az antiszemitizmus

Franciaországban dúl a muszlimellenesség és az antiszemitizmus

Franciaországban egy friss felméréssel vizsgálták a társadalomban jelenlévő rasszista attitűdök arányát. Az eredmények sokkolták kutatókat.

A Russia Today által hivatkozott kutatás elsősorban a muszlim-, és zsidóellenes érzelmeket volt hivatott feltérképezni, pont az utóbbi időszak bevándorlási krízisének, és a zsidók ellen elkövetett erőszakcselekmények aktualitására építve.
 
Az eredmények nagy port kavartak a francia közéletben, és többen a kelleténél provokatívabbnak ítélték az Ipsos felmérését, melyet a Francia Zsidó Alapítvány megbízásából készítettek.
 
Az egyik legvitatottabb kérdésben a szakemberek arra voltak kíváncsiak, vajon a válaszadók miként reagálnának arra, ha gyerekük más etnikumhoz tartozó, netán a saját nemével egyező párt választana magának. A válaszadók több mint fele nem örült volna, ha gyermeke muszlim társat talál magának.
 
A kérdezők arra is kíváncsiak voltak, hogy a kitöltőknek akadtak-e személyes konfliktusai bármelyik etnikai, vagy vallási kisebbség tagjaival. 29% mondta, hogy zaklatták már Észak-afrikai bevándorlók, de ehhez közeli arányban jelezték, hogy cigányok, vagy muszlimok részéről is érte őket inzultus.
 
A megkérdezettek egyharmada vélte úgy, hogy a rasszista reakciók teljesen indokoltak, illetve 66% gondolja úgy, hogy az emberek többségében egyszerűen nem lehet megbízni, tartozzanak azok bármilyen etnikumhoz is.
Csúcson az antiszemitizmus és a muszlimellenesség
A kutatás kiemelten foglalkozott az arab és zsidó kisebbség megítélésével. Előbbiekről a megkérdezettek harmada vélte úgy hogy kevésbé tudtak beilleszkedni a francia társadalomba, és több mint felüket idegesítené, ha burkával, vagy egyéb kendővel eltakart nőkkel találkoznának. 54% úgy vélte, hogy a bevándorlók nem gazdagítják Franciaországot.
 
A zsidósággal szembeni előítéletek is erősen nőttek az utóbbi időben. A válaszadók 50%-a véli úgy, hogy a zsidók gazdagabbak, mint az átlag franciák, nagy befolyással bírnak, és sokkal több szállal kötődnek Izraelhez, mint Franciaországhoz.
 
Elsöprő, 91%-os többség vélte úgy, hogy a zsidók elkülönülő életmódot folytatnak, és 13% szerint túl sokan vannak.
 
Ariel Goldmann, a felmérést megrendelő alapítvány elnöke szerint az eredmények  rendkívül aggasztóak, és azt mutatják, hogy egyre növekszik az intolerancia a francia társadalmon belül.
 
Ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy „a kutatás se vádolni, se általánosítani nem akar.” Ennek ellenére a felmérést sokan kritizálták, amiért szerintük olajat önt a tűzre, és nem értik, hogy lehetett publikálni ilyen eredményeket.

Hírdetés

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »