Franciaország manipulációval vádolja Oroszországot

Franciaország manipulációval vádolja Oroszországot Mészáros Richárd2024. 02. 13., k – 11:14

Franciaország elítéli a félretájékoztatás taktikáját, és a francia hatóságok hétfőn azzal vádolták meg Oroszországot, hogy hosszú ideje tartó online manipulációs kampányt folytat Ukrajna nyugati támogatói ellen.

„Semmilyen manipulációs kísérlet nem fogja elvonni Franciaország figyelmét az orosz agressziós háborúval szemben Ukrajnának nyújtott támogatásról” – áll a francia külügyminisztériumnak az ukrajnai háború kitörésének második évfordulója előtt kiadott közleményben.

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter hétfőn német és lengyel kollégájával folytatott megbeszéléseket követően kijelentette, hogy egy legalább 193 weboldalból álló hálózat jött létre azzal a céllal, hogy félrevezető orosz információkat terjesszenek.

„Oroszország a valódi és álhírek közötti határ elmosásával, illetve az információk manipulálásával Európa egységét igyekszik lerombolni, és ami még rosszabb, hogy a demokráciáinkat akarja kifárasztani” – mondta Sejourné.

Hírdetés

A külföldi digitális beavatkozások elleni küzdelemért felelős francia ügynökség, a Viginum jelentést adott ki a Portal Kombat kódnevet viselő hálózatról, amelyet 2023 szeptembere és decembere között elemeztek.    

A Viginum szerint a hálózat részei a „pravda” nevet használó webhelyek is, amelyek olyan országokat céloznak meg, mint Franciaország, Németország, Ausztria, Svájc, Lengyelország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

„Ez a tartalom ideológiailag jelentősen átszőtt és ismétlődően olyan narratívát mutat be, amely félrevezető vagy nem helytálló” – áll a jelentésben, mely szerint a hálózat a közösségi médiában is aktív, beleértve a Telegramot is, és tömegesen és automatizált módon osztja meg és terjeszti a tartalmakat.

A francia külügyminisztérium tisztviselői a sajtónak elmondták, hogy Oroszország fokozta manipulációs és megtévesztési erőfeszítéseit, és Kijev nyugati támogatóit vette célba. A tisztviselők a közösségi médiaplatformokon, például az X-en és a Szputnyikhoz hasonló webhelyeken megjelenő tetemes mennyiségű és összetett felépítésű üzenetek terjesztéséről beszéltek.

A tisztviselők szerint az orosz félretájékoztatási kampány célja változatlan; Oroszország sikerének felerősítése az ukrajnai háborúban, az offenzíva igazolása, Ukrajna katonai ellenállásának hiteltelenítése és gyengítése, valamint a civilek a városokat és településeket érő minden napos támadásokkal szembeni kitartásának aláásása, továbbá, hogy megtörjék a nyugati katonai támogatást.

Tisztviselők szerint Oroszország dezinformációs kampánya túlmutat az ukrajnai háborún. Egyazon évben lesznek az Egyesült Királyságban, az Európai Unióban, és az Egyesült Államokban jelentős választások, ezért a francia tisztviselők szerint Oroszország azon dolgozik, hogy összezavarja és megfélemlítse a választókat, lejárasson egyes jelölteket, míg másokat támogasson, valamint megzavarja az olyan hatalmas sporteseményeket, mint például a párizsi olimpiai játékok, vagy a németországi labdarúgó Európa-bajnokság.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »