Franciaország bezárja a mecseteket és a radikális tanokat hirdető központokat

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy bezárják a mecseteket és a különböző, radikális tanokat hirdető központokat, ahogy eddig 20 esetben már meg is történt.

 

A Belga hírügynökség idézte a politikus szavait, miszerint a kormány egyúttal az ország területén tevékenykedő imámokat is kiutasítja Franciaországból.

 

“Franciaországban nincs hely (…) azoknak, akik gyűlöletre tanítanak,”

 

mondta Cazeneuve a Muszlim Hitűek Franciaországi Gyülekezetével (CFCM) folytatott tárgyalása után. A megbeszélésen áttekintették az erőszakos dzsihád elleni küzdelem lehetőségeit, tekintettel az elmúlt időszak franciaországi történéseire.

 

Cazeneuve megjegyezte, hogy 20 mecset és muszlim imaközpont bezárásáról már döntés született, és “továbbiak következnek”. A kormány egyúttal 80 imám kiutasításáról is döntött, radikális tanok hirdetése miatt, több tucat további esetben pedig vizsgálat folyik. A belügyminiszter elmondása szerint a kormány folytatja ezt a politikát.

 

A politikus szerint októbertől új jogszabály lép életbe a muszlimok számára, mely a Szaud-Arábiából érkező támogatások felügyeletét is kezelni fogja. Ezek a támogatások ugyanis túlhaladott eszmék hirdetését finanszírozták, ami összeegyeztethetetlen a francia társadalom értékeivel és a francia szokásjoggal.

 

A francia kormányzat csak olyan imámok tevékenységét fogja engedélyezni, akik tanai megfelelnek a francia értékekkel.

 

teraz.sk

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »