Francia tankönyv: "A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte"

Francia tankönyv: "A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte"

A kiadó már bocsánatot kért a hetekben könyvesboltokba került kötet miatt, amely azt sugallta, hogy a 2001. szeptember 11-i támadásokat valószínűleg a CIA, az Egyesült Államok hírszerző ügynöksége rendelte meg.

A kiadó honlapján most is megvásárolható A 20. század története tanulókártyákon című, egyetemi hallgatóknak íródott könyv. A kötet által kiváltott botrányra csak a leírásában francia nyelven olvasható magyarázat utal, miszerint:

„A szerző törölni kívánja a következő mondatot könyvéből (204. oldal): Ezt a világeseményt valószínűleg a CIA szervezte, hogy amerikai befolyást gyakoroljon a Közel-Keleten?”

A nyilatkozat folytatásában elhatárolódnak a fent idézet kérdéstől: minden ténybeli alapot nélkülöző összeesküvés-elméletnek nevezik, amely nem tükrözi sem az Ellipses kiadónak, sem a szerzőnek az álláspontját.

Hírdetés

Az Ellipses kiadó a már kiküldött példányokat nem hívja vissza, de raktáron lévőkből és az online formátumból kiveszi a vitatott mondatokat. A BBC-hez eljuttatott nyilatkozatban úgy fogalmaztak, hogy „A szerzőknek természetesen szabadon ki lehet fejteni véleményüket könyveinkben, de a pontatlan vagy megalapozatlan tényeket semmiképpen sem lehet objektív igazságként bemutatni.”

A könyv már novemberben kikerült a könyvesboltokba, botrány azonban csak akkor lett belőle, amikor az elmúlt hetekben egy középiskolai történelemtanárhoz is eljutott, aki megosztotta aggodalmait egy oktatókat célzó Facebook-csoportban.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »