Francia szemétre költ ismét vagyonokat a honvédség

Kedden a Honvédelmi Minisztérium ujjongva jelentette be, hogy sikerült megállapodást kötni a francia gyártóval a Mistral légvédelmi rakétarendszer 2016 és 2018 közötti képességnövelő bővítéséről.

Ez akár jó hír is lehetne, hiszen tudjuk jól, hogy a Honvédség meglehetősen lerongyolt állapotban van és így bármilyen fejlesztésnek, beszerzésnek örülni kell, a Mistral esetében azonban a további bővítés nem feltétlenül ünnepelendő. Érdemes egy kicsit visszatekinteni a múltba, hogy tisztázzuk, miért is:

Hírdetés

Még a Horn-kormány regnálása alatt 1995-ben döntött az Országgyűlés arról, hogy fejleszteni kell a csapatok kishatótávú légvédelmét, mégpedig új, hordozható rendszerrel. Az első pályázat 1996 elején sikertelenül zárult, valójában persze nem volt eredménytelen, csak éppen a Mistral az utolsó helyen végzett a többi árajánlattevő, az amerikai FIM-92-es Stinger, a svéd Bofors RBS-70, az észak-ír Shorts Starburs és az orosz Igla új változata mögött. Így aztán még 1996 szeptemberében új pályázatot írtak ki, ahol – láss csodát! – az akkori kormányzat a szakértői vélemények ellenére 28 milliárd forintért a francia Mistral rendszeresítése mellett döntött.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »