Francia miniszterelnök: újabb támadások lesznek

Francia miniszterelnök: újabb támadások lesznek

Fotó: MTI

Egy belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója – jelentette hétfőn az RTL párizsi rádióállomás.

Manuel Valls francia miniszterelnök ugyanennek a rádiónak nyilatkozva arra figyelmeztetett: a hatóságoknak tudomásuk van róla, hogy szélsőségesek

további terrortámadásokra készülnek Franciaországban és Európa más országaiban az elkövetkező napokban-hetekben.

A francia hírszerzés nyár óta több támadást hiúsított meg – tette hozzá.

Nagy-Brittaniában is készülnek

Hírdetés

A párizsi merényletek miatt jelentősen bővítik a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását – jelentette be hétfőn a brit kormányfő.

David Cameron közölte: a brit elhárító szolgálatok az elmúlt

fél évben hét nagy-britanniai terrortámadást hiúsítottak meg.

A kormány bejelentése szerint a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és a főleg lehallgatásokra szakosodott kommunikációs figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg nem egészen 13 ezren dolgoznak.

Több mint húsz külföldi veszthette életét a Párizsban péntek este elkövetett merényletekben, amelyek az ideiglenes adatok szerint összesen 129 ember életét követelték. A sebesültek száma 352, közülük sokan életveszélyes állapotban fekszenek kórházban, így félő, hogy még tovább növekszik a halálos áldozatok száma.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »