Francia külügyminiszter: Ukrajna „a szabadság és az elnyomás közötti frontot tartja”

Ukrajna nemcsak függetlenségéért és területi integritásáért küzd, hanem tartja azt a frontvonalat is, amely "elválasztja egymástól Európát és Vlagyimir Putyin Oroszországát, azaz a szabadságot és az elnyomást" – jelentette ki Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter szombaton Kijevben, ukrán hivatali partnerével, Andrij Szibihával tartott közös sajtótájékoztatójukon.

"Holnap Északkelet-Ukrajnába utazom, hogy megismerkedjek azokkal az ukrán katonákkal, akik szembeszállnak az oroszokkal, és mindent megtesznek a kurszki hadművelet sikerének biztosítása érdekében" – jelentette be Barrot. A Jevropejszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy a francia külügyminiszter nem fedte fel, melyik régióba – Csernyihiv, Harkiv vagy Szumi megyébe – utazik.

Barrot elmondta, hogy Franciaország támogatásával két rehabilitációs központ nyílik Ukrajnában – egy Dnyipróban és egy Harkivban – az Oroszországba elhurcolt, majd hazatért ukrán gyermekek számára. A miniszter megjegyezte, hogy Franciaország a háború kezdete óta 3 milliárd eurónyi különféle humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának "az aknamentesítéstől a kórházi felszerelésekig".

Hírdetés

Barrot kijelentette: ha az észak-koreai hadsereg valóban bekapcsolódik az Ukrajna elleni háborúba Oroszország oldalán, az az események komoly fejleménye lesz, de azt is jelzi, hogy Oroszország nagy nehézségekkel küzd. Megjegyezte, hogy ez ugyanakkor nem annyira váratlan fejlemény, hiszen Észak-Korea "már régóta nyújt bizonyos támogatást" Oroszországnak.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke pénteken egy interjúban azt állította, hogy jelenleg mintegy 11 ezer észak-koreai gyalogos katonát képeznek ki Oroszország keleti részében, és november 1-jére készen állnak majd az Ukrajna elleni bevetésre – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »